Vezi VIDEO
Directorii institutiilor de cultura din Maramures raman cu sabia deasupra capului pana anul viitor. Dupa ample controverse si decizii amanate in plen, astazi, 7 noiembrie, consilierii judeteni au decis sa ii mai lase in functii pana dupa alegerile parlamentare, insa uselistii au tinut sa sublinieze ca,in luna ianuarie, au de gand sa “reorganizeze toate aceste institutii sub un alt patronaj” si ca proiectele de management ale actualilor sefi vor fi rediscutate, ceea ce inseamna ca se doreste taierea unor capete.
Dupa doua amanari in cadrul sedintelor de Consiliu Judetean (CJ), votul dat astazi a fost unul secret, la insistentele reprezentantilor USL. In discutie a fost aprobarea planurilor de management si, in consecinta, mentinerea pe functii a sefilor de la Ansamblul National Folcloric Transilvania, de la Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara si din cadrul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures.
Ideea unui vot secret a starnit ample comentarii in plen din partea consilierilor PDL, care au aratat ca votul lor e transparent si ca ii sustin pe Iuliana Dancus, Gheorghe Robescu si Stefan Maris, pe care, de altfel, ei au fost cei care i-au avansat pe posturi pe vremea guvernarii Boc. “Sunt hotarari de consiliu si nu pot fi secrete. Daca dumneavoastra, USL, nu v-ati inteles, e problema dumneavoastra, dar nu cred ca asemenea hotarari trebuie trebuie prin vot secret”, a vociferat fostul presedinte al CJ Maramures, Mircea Man. “Haideti sa votam cu vot deschis, cum i-am votat si pe ceilalti directori”, a replicat si consilierul judetean Gheorghe Marian.
In ciuda comentariilor, votul a fost in cele din urma secret iar rezultatele – favorabile celor trei manageri. Proiectul de management al Iulianei Dancus, de la Ansamblul Transilvania, si cel al directorului Gheorghe Robescu, de la Muzeul de Etnografie, au intrunit fiecare 17 voturi pentru si 6 impotriva, in timp ce planul directorului Stefan Maris, de la Centrul pentru Conservarea Culturii, a avut 20 de voturi pentru, 2 impotriva si unul anulat.
Imediat, dupa anuntarea rezultatelor consilierul judetean Anton Rohian a atras atentia ca, daca negocierile merg cum trebuie, toti cei trei directori isi pot pierde posturile in luna ianuarie. “Presedintele CJ a spus ca, in luna ianuarie, dupa terminarea alegerilor parlamentare, o punem pe ordinea de zi, pentru a reorganiza toate aceste institutii sub un alt patronaj, sub un alt mod de gandire. Daca pana in luna ianuarie domnul presedinte nu o pune pe ordinea de zi, va fi o mare problema legata de noi, USL, pentru ca am vrut sa dam un semnal de alarma, ca aceste institutii de cultura trebuie sa aiba o alta viziune si o alta gandire”, a motivat alesul.
Cei trei manageri de institutii culturale au refuzat sa faca vreun comentariu cu privire la decizia luata astazi si la faptul ca sunt in continuare amenintati cu demisia. Gheorghe Robescu a aratat doar ca nu exista niciun motiv de a nu fi validati, cu atat mai mult, cu cat cele trei institutii de cultura au avut realizari in ultimul an de actualitate.
Sursa: Camelia Tocaci