Vezi VIDEO
Stelian Moculescu s-a aflat la finele saptamanii trecute in Baia Mare, selectionerul Romaniei participand la antrenamentele echipei Stiinta Explorari. Antrenorul a subliniat importanta ca antrenorii romani sa nu fie rupti de progresele de pe plan international si ca sportivii sa fie evaluati corect si abia apoi sa li se fixeze anumite obiective. Stelian Moculescu a identificat in lipsa de rabdare a romanilor una din cauzele pentru care asteptarile noastre sportive sunt mai mereu spulberate si a invitat baimarenii sa fie alaturi de echipa Stiinta Explorari si in perioadele mai delicate, nu doar atunci cand este aureolata de succes, selectionerul insistand ca un suporter adevarat sta alaturi de echipa sa indiferent de greutatile prin care aceasta trece.
„Eu nu am venit aici sa schimb anumite lucruri, ci numai sa dau un sfat”
– Ati apucat sa va faceti o parere despre Stiinta Explorari?
– Am facut niste antrenamente si am stat niste timp impreuna. Eu nu am venit aici sa schimb anumite lucruri, ci numai sa dau un sfat sau sa ajut, astfel incat lucrurile sa mearga mai bine.
– Si care este sfatul pe care l-ati dat?
– Am discutat despre jucatori, ce si cum ar trebui facut dupa parerea mea, ne intelegem, discutam despre cum ar trebui sa continue pregatirea. Asta este tot, nu e nimic deosebit.
– Pe antrenorul echipei baimarene, Marius Botea, de cand il cunoasteti?
– Ne cunoastem mai demult. De vreo trei ani, de cand a fost antrenorul lotului si l-am cunoscut atunci in Slovacia. Si de atunci am ramas tot timpul in legatura.
– Ne puteti impartasi parerea dumneavoastra despre el?
– Este un baiat care vrea sa faca multe, care este foarte interesat, se implica foarte mult in volei si vrea sa evolueze. De asa oameni avem nevoie ca sa putem sa ducem voleiul romanesc pe alte trepte.
„Trebuie sa ajungem si in Romania la nivelul echipelor care sunt in restul lumii”– Spuneati intr-un interviu al dumneavoastra mai vechi ca va doriti sa vedeti voleiul romanesc acolo unde merita sa fie: unde este acum si unde merita sa ajunga?
– Cred ca am spus in acel interviu ca vreau ca voleiul romanesc sa ajunga acolo unde a fost odata. Am fost intre primele cinci-sase echipe din lume… Si acolo mi-as dori sa ajunga din nou, dar e un drum foarte lung si foarte greu.
– Ce ne lipseste?
– Multe lucruri ne lipsesc. Nu pot spune concret ne lipseste asta sau asta. Eu cred ca trebuie sa incercam sa crestem calitatea antrenorilor, a jucatorilor, modul de a se lucra, pentru ca, totusi, s-au mai schimbat niste lucruri in voleiul international si trebuie sa ajungem si in Romania la nivelul echipelor care sunt in restul lumii. Pentru ca, zic eu, in volei am ramas la un nivel corespunzator anilor trecuti.
– Suntem, totusi, in era comunicarii. Ce le lipseste antrenorilor romani sa fie la curent cu tot ce se intampla in lumea voleiului?
– Acestea sunt lucruri pe care fiecare trebuie sa stie sa le faca, nu sunt eu omul care sa le spuna ce trebuie sa faca. Fiecare isi vede de treaba lui si incearca sa faca, incet-incet vom ajunge acolo…
– Va intreb atunci pe dumneavoastra: cum ati reusit sa castigati atatea trofee?
– Cum am facut?! E munca foarte multa. Trebuie sa inveti, sa calatoresti foarte mult, sa te uiti, sa intrebi, sa te orientezi tot timpul dupa cei mai buni din lumea asta si sa incerci sa faci ce fac ei, iar apoi sa improvizezi: sa adaptezi ce fac ei la stilul tau si la oamenii cu care lucrezi. Dar a durat un timp…
– De numele dumneavoastra se leaga performanta ca ati adus nationala Germaniei de pe locul 46 pe locul 11 in lume. Ati putea sa faceti o astfel de minune si cu Romania?
– Nu merge, pentru ca sunt doua lucruri diferite. Eu in Germania am lucrat la Friedrichshafen si mi-am adus jucatorii cu care am lucrat tot timpul. Jucatori tineri, cu care lucram trei ani de zile si dupa aceea ii trimiteam in strainatate. Aici posibilitatea aceasta imi lipseste pentru ca eu sunt in tara vara, trei luni, iar in restul timpului nu mai sunt aici. De asta sunt si aici: sa stam de vorba, sa ajungem la un numitor comun, sa vedem lucrurile la fel.
„Trebuie sa avem din nou idoli in volei”
– Voleiul nu este unul dintre cele mai populare sporturi din Romania. Ce le-ati spune copiilor pentru a-i atrage, totusi, spre volei?
– Trebuie sa avem din nou idoli in volei. Copiii se orienteaza dupa oamenii care sunt cunoscuti, care sunt buni si au renume. Dar noi suntem in faza in care sa crestem acesti oameni. In primul rand pe plan local si apoi pe plan national. Daca fiecare copil are un idol aici, in echipa dumneavoastra, atunci va creste si el. Apoi trebuie sa facem pasul urmator, sa construim idoli nationali si, poate, candva vom da si un idol international.
– Am o curiozitate: ati parasit Romania cu prilejul Jocurilor Olimpice din Germania, din 1972. Ati plecat din postura de sportiv de performanta, care era una usor privilegiata. De ce ati plecat?
– Au fost motive personale. In plus, sistemul de pe vremea aceea nu era unul tocmai facut astfel incat sa ma indragostesc de el. Sistemul politic nu era pentru mine. Cu socialismul si cmunismul nu prea ma am si toate acestea au fost motive suficiente ca sa raman in Germania.
– A trecut mult timp pana ati revenit langa fileu?
– Unde? In Germania? Imediat dupa cateva zile am ajuns la prima mea echipa de acolo si am jucat. La Munster si apoi am plecat la Munchen.
– Ati regretat vreodata ca ati plecat?
– Nu. N-as putea spune asa ceva. Dar imi face placere sa fiu aici.
„Noi trebuie sa avem rabdare cu oamenii si trebuie sa evaluam corect unde suntem in lume”
– Veniti dintr-o tara cu mentalitate de invingator. Noi, in schimb, chiar si cand pornim din postura de favoriti, cumva, pe traseu, ne pierdem. Putem scapa cumva de mentalitatea „mioritica” si sa invatam sa invingem?
– Nu mentalitatea aceasta este de vina. Asteptarile la echipe sunt prea mari, nu sunt conforme cu realitatea. Se asteapta ca o echipa sa fie campioana mondiala, cand nu are calitatile necesare pentru asa ceva. Si atuncii jurnalistii spun ca sportivii nu sunt buni. Noi in primul rand trebuie sa evaluam echipele, ce calitate au, ce valoare si dupa ce facem o evaluare corecta, atunci putem cere. Dar in Romania toata lumea vrea in doua zile sa ajungem campioni mondiali si, daca nu ajungem, suntem prosti. Fie jucatorii sunt prosti, fie antrenorii. Noi trebuie sa avem rabdare cu oamenii si trebuie sa evaluam corect unde suntem in lume si atunci nu vom mai vorbi despre romani ca fiind niste oameni care pierd mereu.
– Ca sa aducem discutia aici, in Baia Mare, echipa Stiinta Explorari poarta de ceva timp eticheta de „generatia locului V”.
– Pai trebuie vazut: cu ce sportivi joaca, ce buget au. Sunt multe lucruri de luat in calcul. De exemplu Zalaul sau Constanta sunt echipe cu buget mai mare, care pot sa aduca inclusiv jucatori straini. Si tu nu poti trece peste aceste echipe. Poti sa faci ce vrei: la un moment dat nu merge pur si simplu. Trebuie sa acceptam anumite limite. Trebuie cautate solutii.
– Chiar daca nu sunteti familiarizat cu spectatorii din Baia Mare, care odinioara umpleau sala la meciurile de volei si care acum au cam uitat drumul spre polivalenta, un cuvant pentru consumatorii de volei din orasul acesta aveti?
– Eu i-as ruga sa vina la meciuri si sa ajute. Sa se implice. Nu numai cand merg treburile bine e important sa fie oamenii alaturi de echipa. Si cand treburile mer mai greu, atunci e si mai importanta o mana de ajutor. Acesta este singurul lucru pe care pot sa il spun. Sa fii suporter cand echipa are succes, asta este usor. Sa fii alaturi de o echipa in crestere, acest lucru este mai dificil.
Stelian Moculescu (nascut in 6 mai 1950, in Brasov) si-a inceput cariera de antrenor in 1977. De atunci si pana azi a antrenat echipele germane TSV Munchen, VC Passau, TSV Milbertshofen, ASV Dachau, VfB Friedrichshafen. A fost selectionerul Germaniei in perioadele 1987-1990, 1999-2008, reprezentativa cu care a obtinut locul V la Campionatul European din Moscova si pe care a calificat-o la Jocurile Olimpice dupa o „tacere” de 36 de ani. A castigat Liga Campionilor cu VfB Friedrichshafen (2007), are la activ 16 titluri de campion al Germaniei si 15 cupe ale Germaniei cucerite. In prezent este antrenorul echipei VfB Friedrichshafen si indeplineste rolul de selectioner al Romaniei.
CITESTE SI:
VOLEI. Marius Botea: „Noi incercam sa tinem pasul cu ceea ce consideram noi ca este nou in volei”
Sursa: Ramona-Ioana Pop