Invatamantul maramuresean este la un pas de faliment. Cel putin asta declara reprezentantii Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, care afirma ca banii necesari salariilor nu vor ajunge pana la finele acestui an, cu atat mai mult cu cat o noua lege votata de Parlament, Legea 69/2010, interzice orice rectificare bugetara in finantele publice. Pentru a acoperi necesarul pentru inceputul lui 2010, au fost utilizati bani alocati ultimului trimestru. In aceste conditii, sumele nu vor ajunge pana la finele anului, atrage atentia SLIMM. De cealalta parte, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures spun ca Ministerul Educatiei detine fondurile necesare pentru salarii pana la 31 decembrie 2010 si da asigurari ca nu vor fi probleme.
O noua lege (69/2010) starneste nemultumiri in randul bugetarilor. Un articol al acesteia interzice efectuarea de rectificari bugetare in urmatorii trei ani, incepand cu 2010. Pentru invatamantul maramuresean, asta inseamna o grea lovitura, sunt de parere reprezentantii SLIMM, intrucat, sustin acestia, salariile angajatilor din sistem depind in mare masura de “redistribuirea” banilor dintr-un trimestru in altul.
“In acest moment, din datele pe care le detinem de la ISJ si Directia de Finante Publice, banii nu ajung. Mai mult ca sigur ca situatia din primul trimestru, cand am adus bani din ultimul trimestru, se va repeta. Deja avem unitati scolare care au bugetele descoperite pe trimestrul patru si problemele se vor acutiza spre finele anului”, a explicat Liviu Marian Pop, presedinte SLIMM si secretar general al sindicatului la nivel national.
Acesta spune ca nu crede in vorbele ministrului Daniel Funeriu, care a precizat ca se vor gasi resursele financiare necesare pentru a acoperi “gaurile” din buget. Reprezentantul Executivului a afirmat ca bani vor veni din economia realizata prin reducerea de posturi, dar si din fondul-tampon – de rezerva – al MECTS.
“Suntem pe locul doi, dupa Alba, cu probleme in ceea ce priveste suplimentarea fondurilor. Ma indoiesc ca se vor gasi resursele financiare necesare pentru acoperirea deficitului, in conditiile in care s-a utilizat o mare parte din fondul de rezerva pe care il detinea ministerul. In ceea ce priveste disponibilizarea a 8.000 de cadre din sistem incepand cu 1 septembrie, ma indoiesc ca banii rezultati din aceasta economie vor fi de ajuns”, a spus Pop.
O unitate de invatamant care a constatat, din calculele realizate la inceputul anului, ca banii sunt insuficienti este Colegiul National “Vasile Lucaciu”. Dupa ce a realizat necesarul, conform calculului costului standard pe elev, conducerea liceului a ajuns la concluzia ca fondurile alocate sunt mai mici decat nevoile unitatii.
“Deocamdata, fondurile sunt insuficiente, insa am primit promisiunea de la Inspectoratul Scolar ca necesarul va fi asigurat. Din calculele noastre, daca nu se realizeaza si alte cheltuieli intre timp, banii vor ajunge pana in luna noiembrie, in mare parte, in timp ce pentru decembrie nu avem niciun leu”, a precizat Lucian Stoian, directorul adjunct al Colegiului National “Vasile Lucaciu”.
Reprezentantii ISJ Maramures afirma ca bani sunt pentru salariile dascalilor si dau promisiuni ca situatia se afla sub control din acest punct de vedere. “Responsabilii Ministerului au dat asigurari ca in urma unei rectificari bugetare interne la nivelul institutiei vor fi alocati banii necesari pentru salarii pana la finele anului. Deci, nu vor fi probleme”, a dat asigurari inspectorul general Mariana Pop.
Sursa: Catalin Tineghe