Vezi VIDEO
De anul trecut, de cand in Baia Mare a fost deschis Centrul Tranzit, destinat victimelor violentei domestice, 19 femei au reclamat ca au fost batute de soti si 23 de copii s-au adresat unitatii, dupa ce au fost agresati in familie. Persoanele care ajung in centrul Tranzit beneficiaza de cazare, masa si consiliere timp de mai multe luni, dupa care acestea sunt orientate spre alte institutii pentru a le fi rezolvate problemele.
In Baia Mare a avut loc astazi, 16 noiembrie, un seminar care are in prim-plan promovarea unor masuri la nivel local care sa duca la combaterea violentei domestice. Evenimentul face parte din proiectul Tranzit – cresterea accesului pe piata muncii si incluziunea sociala a femeilor, victime ale violentei domestice, fiind organizat de Serviciul Public de Asistenta Sociala in colaborare cu Suffolk County Council, UK, Fundatia Bethany, Universitatea de Nord Baia Mare si Asociatia Municipiilor din Romania.
Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. In cadrul acestui proiect, anul trecut a fost infiintat in Baia Mare Centrul Tranzit care se adreseaza victimelor violentei domestice.
Din luna octombrie 2009, de cand a fost infiintat, centru s-a ocupat de 42 de cazuri de violenta domestica. Conform psihologului Francisca Schmith a fost vorba despre 19 femei si 23 de copii batuti in familie.
“De anul trecut, de cand s-a deschis centrul, au apelat la el 42 de mame si copii. Fiecare caz este unul special, atat mamele, cat si copiii au avut parte in familie de abuz emotional, social, economic, chiar si abuz fizic. Agresorul stie cum sa manipuleze copiii, astfel incat ei nu au curajul sa spuna mai departe, cu greu se deschid si fata de noi. Femeile o buna perioada s-au complacut in situatia familiala dupa care, solicitand sprijinul nostru, au trebuit sa recunoasca greutatile prin care au trecut si de ce au nevoie”, a aratat Francisca Schmith.
Ea spune ca persoanele care ajung la Centrul Tranzit beneficiaza de cazare si masa pe doua luni, dupa care perioada se poate prelungi pana la sase luni, pana cand se gaseste o solutie pentru rezolvarea nevoilor victimelor violentei domestice, respectiv gasirea unei locuinte, a unui loc de munca sau chiar finalizarea procesului de divort.
Cazurile victimelor care parasesc centrul sunt monitorizate, timp de sase luni, astfel incat persoanele respective au obligatia sa se adreseze in fiecare luna reprezentantilor centrului, beneficiind de consiliere psihologica.
Sursa: Camelia Tocaci