Vezi VIDEO
Raurile din bazinul hidrografic al Tisei au ajuns la cote alarmante. Cursurile de apa sunt umflate pana la limita, fie ca vorbim despre Iza, Mara sau Sapanta. In satele din lunca Tisei, oamenii se asteapta deja la o viitura si si-au facut bagajele astfel incat sa fie pregatiti daca va fi necesara evacuarea.
Desi ieri noapte cotele raului Tisa pareau sa fi revenit la normal, astazi, 18 mai, la orele amiezii, volumul de apa a crescut din nou.
„A fost si mai mare apa, nu inteleg de ce nu se intervine. Am primit promisiuni, cum primim de ani buni incoace, dupa fiecare inundatie mare. Avem 280 de case in zona periculoasa, sunt oameni care se asteapta sa fie scosi afara din case in orice moment. Sunt deja peste 100 de hectare de teren inundate in satele Remeti si Teceu”, spune primarul Stefan Halas, din Remeti.
Oamenii sunt obisnuiti deja sa plece la rude, atunci cand apele devin furioase si le ameninta agoniseala de o viata.
„Noi asa ne-am invatat, sa fim gata de plecare, am si uitat de cate ori am plecat din casa mea, la rude. Uite, aici e cel mai rau, in locul asta incepe sa iasa si se revarsa spre case”, povesteste localnicul Gheorghe Marciuc.
Dupa ultimele inundatii, din 2008, digul de aparare a satului si deponia au fost rupte de ape, apoi au fost peticite, fara insa sa se faca lucrari serioase. Explicatia primita de la Apele Romane si de la alte oficialitati e ca orice interventie trebuie negociata cu vecinii ucrainieni, de dincolo de Tisa.
Insa explicatia nu sta in picioare, spun autoritatile locale. In ultimii doi, ani, doua delegatii ucrainene au fost la Remeti-Teceu si au confirmat ca sustin initiativa romana, drept pentru care se banuieste ca e vorba de lipsa banilor pentru investitii. In plus, responsabilii din partea ucraineana a facut in mai multe randuri lucrari la malul lor.
Sursa: Alexandru Ruja