Astfel, doar candidatul pentru functia de ministru al economiei, democratul Mircea Toader, va fi audiat zilele urmatoare de comisiile de specialitate ale Parlamentului, in timp de in cazul lui Varujan Vosganian, propus pentru functia de vicepremier, si al lui Dan Motreanu, propus pentru functia de ministru al agriculturii, decretul de numire va fi semnat direct de presedintele Traian Basescu, a anuntat marti seara de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.
Decizia privind procedurile de numire a fost luata la finalul unei zile de consultari intre presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, discutiile axandu-se in special pe prevederile articolului 85 din Constitutia Romaniei care se refera la numirea guvernului si la structura sau compozitia politica a Executivului, dupa cum informeaza Rompres.
Bogdan Olteanu a explicat ca in privinta Ministerului Agriculturii, unde liberalii l-au propus pe Dan Motreanu, situatia se regaseste in prevederile articolului 85, alineatul 2 din Constitutie, ”fiind un caz care se incadreaza in remaniere cu respectarea apartenentei politice” si este necesara doar formalitatea numirii de catre Traian Basescu.
In ceea ce priveste desemnarea liberalului Varujan Vosganian in functia de vicepremier, Bogdan Olteanu a afirmat ca acesta va prelua postul de minsitru de stat detinut in trecut de democratul Gheorghe Pogea. Cum functia a fost ocupata tot de un reprezentant al Aliantei, si in acest caz ramane doar ca seful statului sa accepte numirea.
”In urma consultarilor dintre presedinte si premier, postul de ministru de stat detinut de Bogdan Pascu (n.r.-reprezentant PC demisionar din guvern) va ramane deocamdata vacant. Locul lui Pascu ramane vacant asa cum a fost vacant pana astazi (marti) locul domnului Pogea. Adica nu va fi ocupat temporar”, a precizat Bogdan Olteanu.
Olteanu a spus ca, pentru a se inlatura ”orice dubii sau aparenta ca se incearca evitarea parlamentului”, s-a decis ca cea mai buna formula este aceea de prezentare in parlament a lui Mircea Toader.
”Joi se vor intruni comisiile de specialitate, comisia de industrii servicii si comisia economica a Camerei Deputatilor, comisia economica si de privatizare din Senat, pentru a face audierile, iar luni, in plenul Camerelor reunite, se va supune votului aprobarea acestor doua modificari a compozitiei politice a guvernului”, a anuntat Olteanu.
Potrivit Regulamentului parlamentului, Mircea Toader trebuie sa obtina 235 de voturi in favoarea sa. In caz contrar, postul ramane vacant si premierul trebuie sa faca o alta propunere.
Initial, s-a anuntat ca noii ministri vor depune juramantul chiar in cursul zilei de marti, planuri care au fost date peste cap dupa ce legislatia a fost lecturata mai atent de catre actualii conducatori ai statului.
Sursa: Ioana Osan