![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Bani grei dau fumatorii pentru a-si intretine viciul, iar pe langa acest lucru isi risca si sanatatea, cu fiecare tigara fumata. Cei care constientizeaza acest lucru sau pur si simplu nu mai fac faca costurilor ridicate au doua solutii: fie renunta la fumat, fie aleg varianta intermediara – tigara electronica. Medicii spun ca tigara electronica este doar o amagire, in vreme ce comerciantii arata ca ea intretine viciul cu costuri minime, iar fumatul prin aceasta metoda nu este atat de nociv.
Aproximativ 400 de lei cheltuie intr-o singura luna fumatorii care consuma cate un pachet de tigari pe zi, in vreme ce, potrivit comerciantilor, costurile pentru acelasi fumator care foloseste tigara electronica nu depasesc 70 de lei. Pe langa avantajul costurilor mult mai reduse, tigara electronica ii ofera consumatorului posibilitatea de a alege dintr-o gama extrem de variata de arome, de la fructe, pana la bauturi consacrate. Un alt avantaj deloc de neglijat, dupa cum sustin comerciantii de profil, este acela ca hainele fumatorilor nu mai miros in urma consumului de tigara electronica, iar fumatul pasiv este practic inexistent, fumul inhalat nefiind altceva decat un abur aromat.
„In primul rand, avantajele sunt asupra sanatatii. Lichidul este pe baza de glicerina vegetala, iar tot ceea ce are in comun cu tigara obisnuita este nicotina. Nu contine gudron, nu contine monoxid. Al doilea avantaj este cel al costurilor. In cazul tigarii electronice, costurile se rezuma undeva la 70 de lei pe luna pentru un fumator la un pachet de tigari pe zi”, a declarat Daniela Indre, comerciant.
Ceva mai mari sunt costurile in prima luna, cand fumatorii achizitioneaza tigara electronica, preturile fiind intre 100 si 200 de lei. Medicii sustin ca tigara electronica nu este la fel de periculoasa precum cea normala, insa utilizarea ei nu ar trebui sa fie una de durata, aceasta reprezentand doar o etapa in procesul de renuntare la fumat.
„Tigara electronica nu rezolva principala problema: dependenta de nicotina. De aceea, este importanta includerea acestor subiecti intr-un program de oprire a fumatului. Pentru ca pot beneficia atat de consiliere cat si de medicatia necesara care sa ii ajute sa renunte la fumat. Este o faza premergatoare renuntarii la fumat, dar cu ajutorul medicatiei si a consilierii, rezultatele sunt mult mai bune” a explicat Lucia Osan, director medical al Spitalului TBC.
In functie de vointa, perioada cat au fumat sau numarul de tigari consumate intr-o zi, fumatorii pot ajunge sa renunte la acest viciu doar cu ajutorul tigarii electronice, insa cazurile de acest gen sunt mai rare. Un grad mult mai mare de succes au, insa, tratamentele specifice renuntarii la fumat. In cadrul Spitalului TBC din Baia Mare exista un astfel de program care vine in sprijinul fumatorilor, si care presupune un cost de doar 100 de lei, in comparatie cu pretul real al unui tratament similar, care poate ajunge chiar si la cateva mii de lei.
Sursa: Anca Popescu Glodan