![]() |
![]() |
224 de piese cu semne si simboluri neolitice au fost expuse la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures din Baia Mare astazi, 23 martie. Expozitia “Scrierea dunareana in lumina descoperirilor arheologice de la Turdas si Tartaria” cuprinde obiecte considerate de specialistii romani mai vechi cu cel putin un mileniu decat scrierile sumeriene de la Uruk si Djemdet Nasr, datate la sfarsitul mileniului IV si inceputul mileniului III i.Hr. Printre exponate, maramuresenii pot sa admire si copii ale celebrelor tablite de lut de la Tartaria.
Exponate cu semne si simboluri neolitice ce apartin culturii Vinca pot fi vazute la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures din municipiu. Printre obiecte se regasesc fragmente de vase din ceramica descoperite la Turdas si Tartaria, dar si desene, postere si fotografii ale artefactelor.
Cele trei copii ale tablitelor de lut de la Tartaria, dintre care doua dreptunghiulare pe care sunt inscriptionate reprezentari stilizate de animale, copaci, obiecte si una de forma circulara ce cuprinde grupuri de semne despartite prin linii, constituie atractia expozitiei.
Tablitele originale, care se afla in acest moment la Muzeul National al Transilvaniei din Cluj-Napoca, au fost descoperite in 1961 de cercetatorul clujean Nicolae Vlassa, in ultima zi de sapaturi arheologice.
“Expozitia reprezinta o noutate nu pentru muzeul nostru, ci pentru locuitorii Baii Mari si ai judetului, pentru ca astfel ei au ocazia sa vada pe de-o parte tablitele de la Tartaria – chiar daca sunt o copie – si piese neolitice (printre care fragmente de vase de ceramica) pentru ca in judetul Maramures sunt putine descoperiri neolitice, iar exemplare pe care le avem noi aici chiar nu exista cu tipul acesta de semne si simboluri sau ornamente”, a spus Dan Pop, seful sectiei de arheologie al muzeului.
In judetul Maramures singurele descoperiri neolitice sunt in Oarta, zona Codrului si la Seini, spre Satu Mare.
Expozitia “Scrierea dunareana in lumina descoperirilor arheologice de la Turdas si Tartaria” a fost realizata de Muzeul National al Transilvaniei Cluj-Napoca, in colaborare cu Institutul de Arheomitologie din Sebastopol California si a fost gazduita de mai multe muzee din tara.
Ultima data piesele au fost expuse in Satu Mare. In Baia Mare acestea vor putea fi vazute pana la sfarsitul lunii mai, iar dupa aceea vor fi transportate la Muzeul de Istorie din Zalau.
Sursa: Diana Grad