Dan Voiculescu a fost condamnat vineri,8 august, la 10 ani de inchisoare cu executare, in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), a decis Curtea de Apel Bucuresti.
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) pronunta vineri, in sedinta publica, sentinta definitiva in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care a fost judecat si Dan Voiculescu. Judecatorii au finalizat marti dezbaterile din acest dosar si au ramas in pronuntare, anuntand ca avocatii au termen pana joi sa depuna concluziile scrise, iar data sentintei se va afisa pe ECRIS, sistemul electronic al instantelor.
Procesul a durat aproape 12 ore, timp in care procurorul DNA si avocatii au tinut pledoariile finale, urmate de ultimul cuvant al inculpatilor.
La iesirea din sediul instantei, presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat ca ii pare rau de faptul ca „oameni complet nevinovati” au fost „tarati” intr-un proces „criminal” doar pentru ca el trebuia sa fie condamnat.
„Ma bucur ca s-a terminat procesul si cred eu ca doamna judecator si domnul judecator vor aprecia corect lucrurile asa cum au fost ele consemnate. Pana joi trebuie sa prezentam niste concluzii scrise si probabil pe ECRIS va fi un termen cand se vor hotari lucrurile. Pentru mine e o durere si o declar public. Este vorba de faptul ca oameni complet nevinovati, dintre care cativa de peste 80 de ani, oameni care nu au avut niciodata nicio problema cu legea au fost tarati in acest proces pentru ca trebuia sa fiu eu condamnat. Sunt niste oameni de o valoare extraordinara. Eu as considera rechizitoriul acesta ca un fel de crima, pentru ca a mancat niste ani din viata acestor oameni, stres enorm, si, probabil, ca mai devreme sau mai tarziu cei care au facut lucrurile astea vor trebui sa dea socoteala (…) Cea mai mare preocupare a mea e legata de acesti oameni total nevinovati, care toata viata lor nu au facut decat sa munceasca cinstit. De mine nu ma plang, eu o sa ma descurc oricum. Problema care se pune e legata de ei, niste oameni nevinovati care nu meritau astfel de lucruri”, a afirmat marti seara Dan Voiculescu.
Intrebat de jurnalisti de ce nu a mai pomenit in ultimul cuvant din fata instantei despre termenul „telepatie”, Dan Voiculescu a spus: „Nu reprezenta nimic nou, judecatorii stiau de telepatie, avocatii au vorbit de telepatie, nu am vrut sa ma mai repet„.
Voiculescu i-a acuzat din nou pe procurori ca au „mintit cu nerusinare” judecatorii.
Dan Voiculescu a fost trimis in judecata in decembrie 2008 de procurorii DNA, in calitate de actionar majoritar la SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, de membru al Adunarii Generale a Actionarilor si al Consiliului de Administratie ale ICA si de membru al AGA si director general al SC „Bioprod” SA Bucuresti.
Procurorii anticoruptie au retinut in sarcina acestuia infractiunile de folosire de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum si de spalare de bani, ambele infractiuni savarsite in forma continuata.
In acest dosar a mai fost trimis in judecata fostul administrator al SC „Benefica” SA Bucuresti (firma din grupul Grivco), Jean-Catalin Sandu, pentru complicitate la infractiunea de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
In septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti a dat sentinta in acest dosar, Dan Voiculescu fiind condamnat la cinci ani inchisoare, iar Gheorghe Mencinicopschi a primit sase ani inchisoare cu executare.
Sursa: Agerpres