Vezi VIDEO
Pentru prima oara de la inceperea reabilitarii drumului Baia Sprie – Barsana, oficialii maramureseni au recunoscut ca aceasta nu va fi finalizata la termenul prevazut in contractul de executie. Cauzele esecului tin atat de nerespectarea termenelor de catre firma constructoare, cat si de lipsa efectuarii unor lucrari care sunt in sarcina Consiliului Judetean Maramures.
Inceput in martie 2010, drumul Baia Sprie – Barsana, care presupune reabilitarea in doi ani a 56 de kilometri de carosabil, ar fi trebuit finalizat luna viitoare, insa termenul va fi extins cu cel putin doi ani. Esecul nu este cauzat doar de firma bihoreana care executa lucrarea, ci si de beneficiar, conducerea Consiliului Judetean (CJ) Maramures admitand existenta unei sedinte tensionate care a avut loc ieri, in prezenta reprezentantilor societatii Selina.
„Ieri am avut o discutie apasata si pe alocuri chiar dura, atat cu constructorul, cat si cu echipa de implementare, echipa de management tehnic a Consiliului Judetean, si am cerut ca de luni sa inceapa lucrarile pe acest tronson! Sa facem evaluarile corecte, pentru ca astazi vorbim de 60% din lucrari, poduri, largiri de drum si asa mai departe, care nu sunt vizibile, dar sunt foarte migaloase si cer foarte mult timp, iar acum incepe asezarea pietrei sparte si perioada de asfaltare propriu-zisa”, a explicat Mircea Man, presedintele CJ Maramures.
In afara problemelor cauzate de ritmul lent de executie a lucrarii, conducerea Consiliului Judetean recunoaste public, pentru prima data, ca finalizarea drumului va fi mult intarziata si ca reabilitarea a 16 din cei 56 de kilometri prevazuti in proiect va fi facuta doar dupa ce se vor termina lucrarile de apa-canal.
„Avem tronsoane, in jur de 16 kilometri, care nu pot fi abordati, care se afla in lucrari, si aici ma refer la Baia Sprie si la Cavnic, si, de asemenea, avem alunecari de teren, nu stiu exact pe ce suprafata, portiuni care sunt scoase din proiect, de asemenea”, a subliniat presedintele CJ Maramures.
Insa lucrarile de apa-canal in zona Baia Sprie – Cavnic nici macar n-au inceput, abia acum fiind declansate procedurile anterioare licitatiei prin care se va desemna executantul, iar reabilitarea drumului pe portiunea respectiva, care inseamna aproximativ 20% din proiect, poate fi facuta doar dupa finalizarea extinderii retelei de apa si canalizare.
„Infrastructura trebuie in momentul de fata facuta, refacuta, si bineinteles ca trebuie apa, canalul, proiectul in sine implementat. Realizarea acestei lucrari (care presupune reabilitare retea de apa, canalizare, realizare statie de epurare, doua statii de tratare), in momentul de fata, se afla in faza de licitatie”, a precizat primarul orasului Cavnic, Alexandru Dragos.
Din pacate, pentru cei care spera ca drumul Baia Sprie – Barsana sa fie terminat macar in acest an, reprezentantul operatorului de apa-canal, care raspunde de implementarea proiectului ce vizeaza extinderea aductiunii de apa-canal in zona Cavnic – Baia Sprie, a confirmat ca lucrarile se vor intinde pe o durata de doi ani si trei luni. Asa ca drumul va fi terminat… prin anul 2016.
„Castigatorul licitatiei, care va executa lucrarea, are la dispozitie 24 de luni – termenul maxim la care ar trebui sa se termine lucrarile in cadrul intregului proiect este 31 decembrie 2015. Noi am purtat discutii cu cei care sunt responsabili pentru executarea reabilitarii drumului Baia Sprie – Barsana si am stabilit niste masuri concrete, respectiv sa corelam termenele de executie ale lucrarilor din proiectul nostru cu termenele lor de executie”, a declarat Radu Micle, director Serviciu Juridic al societatii Vital.
In valoare de 22 de milioane de euro, drumul Baia Sprie – Barsana este cel mai mare proiect de acest gen din Maramures, iar de la inceputul lucrarilor, firma executanta, Selina, a fost anchetata de catre Directia Nationala Anticoruptie, amendata de Inspectoratul de Stat in Constructii si sanctionata financiar de Consiliul Judetean Maramures.
Contractul Consiliului Judetean cu firma Selina prevede sanctiuni doar daca lucrarea nu se termina din vina executantului, insa pentru ca lucrarile de apa-canal trebuie facute de administratiile locale, pentru intarzierea acestui proiect, ca de obicei, nu va plati nimeni, desi s-a gasit si un vinovat: al patrulea anotimp.
„Trebuie sa recunoastem ca a fost o iarna extrem de grea, ca n-am avut posibilitatea sa facem anumite lucrari pe tronsonul respectiv pentru ca… Vedeti, la televizor, cand incepe o stire de iarna, tot timpul se spune Pasul Gutai si Pasul Tihuta, nimeni nu vorbeste de Cavnic. E o zona extrem de grea si cu foarte multa zapada…”, a conchis seful CJ Maramures.
Sursa: Catalin Vischi