Sorin Hotea este profesor – informatician, masterat in astronomie. E tanar, dar are notorietate nu doar printre astronomii romani, ci si printre cei straini. Locuieste in Sighetu Marmatiei – ”unde se agata harta-n cui” – cum le place unora sa spuna, impreuna cu sotia, Claudia – profesor si ea. Pe amandoi ii uneste o mare pasiune: astronomia. Spectacolul cosmic ii fascineaza in egala masura, iar eclipsa totala de Luna din 21 februarie a fost doar o ”arie” celesta la care au fost partasi si pentru care au pornit intr-o aventura de cateva sute de kilometri. Sorin si Claudia au devenit… vanatorii de eclipsa, pentru ca au mers pana la Arad ca sa aiba ce isi doreste orice astronom: Cer senin. Amandoi si-au impartasit emotiile si au descris aventura traita, iar povestea lor dovedeste ca minunile vietii sunt in jurul nostru si trebuie doar sa deschidem ochii ca sa le vedem.
”De cand ma stiu astronom, sunt indragostit de eclipse. Imi amintesc prima mea eclipsa… A fost eclipsa totala de Luna din 4 aprilie 1996. Nici nu ma gandeam atunci ca eclipsele ma vor marca in asa fel si voi ajunge sa fug dupa ele doar ca sa fiu in contact cu umbra… Umbra Lunii care creeaza eclipsele de Soare, umbra Pamantului care eclipseaza Luna. Daca sa alergi dupa eclipsele de Soare e oarecum mai normal (nu vreau sa discut cat de normal e asta din punctul de vedere al omului obisnuit), sa fugi sute de kilometri pentru a vedea o eclipsa de Luna e mai putin obisnuit sau foarte putin obisnuit. Si asta pentru ca eclipsele de Luna s-ar vedea mai des, sunt mai comune etc. – ar zice cei care se multumesc cu ce li se intampla chiar deasupra lor fara sa faca prea multe eforturi pentru a face parte din spectacolul cosmic”, asa a inceput Sorin Hotea povestea despre ”intalnirea” cu evenimentul astronomic deosebit din 21 februarie.
Un motiv pentru care Sorin si sotia sa, Claudia, au ales ”sa fuga” dupa cer senin si eclipsa a fost acela ca urmatoarea eclipsa totala de Luna vizibila in Romania va fi doar pe 15 iunie 2011, iar ultima, cea din 3/4 martie 2007, nu au vazut-o din cauza vremii. Cerul innorat i-a determinat sa isi faca bagajele, sa isi incarce masina si sa plece in Arad, chiar daca pentru Sorin a fost cel mai lung drum al sau ca sofer, pentru ca are permis de conducere numai din 17 ianuarie.
Can’t FIND the moonlight
”Eclipsa sangera de luna, de lume, de cer… Probabil daca ar fi sa descriu mai romantic prima eclipsa selenara a acestui an, as incepe ceva de genul. Insa acest eveniment avea sa fie mai mult decat un simplu fapt astronomic pentru mine si Sorin”, a scris si Claudia despre aventura de neasteptat.
”Avem aproximativ 350 de km in fata, un Matiz vesel si cateva ore la dispozitie sa ajungem la destinatie. La ora 4 eram deja porniti nevoie mare spre orasul meu natal, aruncand in masina toata aparatura necesara.” Sorin a completat: ”Ca si o coincidenta in masina la un moment dat la radio canta melodia «Can’t fight the moonlight…» dar eu auzeam…. «can’t FIND the moonlight…» si ma gandeam ca voi face tot posibilul sa gasesc acea lumina a Lunii pierduta undeva dupa nori.”
De unde stie Luna cat e ceasul?
Fiecare kilometru parcurs le-a sporit emotia. ”Luna a rasarit la est confirmandu-ne ca suntem pe drumul cel bun: vom vedea eclipsa ! In jurul orei 22.30 am ajuns la destinatie. Dupa doar cateva ore scurte de somn la ora 2.30 ne aflam in Cicir, la 20 km est de Arad, pe terasa astronomica a unui coleg astronom localnic: Emil Pasculescu”, a povestit Sorin.
Claudia a descris eclipsa ca pe o minune, ca pe ceva unic. ”Bineinteles ca eclipsa a inceput la ora exacta, lucru ce ma face sa intreb, de unde stie luna cat e ceasul? Minutele trec repede, e putin frig, ce devine din ce in ce mai patrunzator. Cerul e de sticla, se vede totul clar si frumos. Un gand ne strabate tuturor mintea, «s-a meritat drumul strabatut». Totul devine minunat, luna e fascinanta. Toti ceilalti astronomi de pe intinsul tarii ne spun ca la ei e la fel de frumoasa. Imi vine sa ma duc sa scol vecinii sa vina sa vada minunea. Oare ar fi fost ceva nesabuit?” ”Mona” s-a inrosit toata la intalnirea cu Sorin
Chiar daca era la aproape la 400 km de casa, Sorin a avut la el telescopul si aparatele de fotografiat, a facut poze, incercand sa imortalizeze eclipsa ”intr-un mod care sa exprime cat mai bine ce simteam eu in acel moment”. La inceput penumbra terestra prevestea spectacolul ce urma. Apoi in jurul orei 3.45 a inceput eclipsa partiala.
”Luna incepea sa dispara incet si devenea din figura familiara pe care o vedem aproape in fiecare seara, intr-o priveliste neobisnuita cu care, culmea, m-am obisnuit foarte repede si de care nu m-as mai fi despartit. Putin dupa ora 5 a inceput eclipsa totala. Chiar daca frigul nu era neglijabil nu ne mai interesa. Luna parca si ea a inghetat, iar privita prin telescop arata fascinant. Detaliile de pe suprafata selenara se vedeau foarte vag intr-o aura cu tenta rosiatica-maronie. Uneori Luna parea translucida, parca pe discul ei au fost aplicate cateva filtre din Photoshop. Era insa umbra noastra care ii spunea Monei (cum imi place uneori sa ii spun Lunii din englezismul Moon 🙂 – e un fel de nume de alint pentru Luna) ca noi suntem sefii, ca ea graviteaza in jurul nostru si ca noi suntem mai mari.” Astronomul sighetean are in palmares 14 eclipse
Sorin a aratat ca pe parcursul totalitatii aspectul discului lunar nu a fost static. Culorile si iluminarea s-au schimbat pe masura ce timpul trecea. Dar cum nimic nu tine vesnic in acest Univers bantuit de timp, in jurul orei 5.50 pe discul Lunii a aparut prima raza de lumina…. Eclipsa totala s-a sfarsit, iar pe cerul inghetat al Lunii Soarele incepea sa reapara de dupa discul planetei mama, Pamant. Concomitent cu iesirea Lunii din umbra Pamantului, aceasta se apropia tot mai mult de orizontul vestic. In cele din urma, in jurul orei 6.30 Luna, inca eclipsata partial, a disparut aproape de orizontul vestic.
In palmaresul lui Sorin Hotea a fost a 14-a eclipsa, a 8-a eclipsa de Luna si a 5-a totala de Luna. Atat pentru profesorul sighetean, cat si pentru sotia acestuia au fost cateva ore de neuitat. Ambii si-au propus insa o noua aventura, la urmatoarea eclipsa, …oricand ar fi aceasta.
Afla mai multe despre Sorin Hotea si pasiunea acestuia pentru astronomie, click aici…
Sursa: eMM.ro