![]() |
![]() |
Mai mult de 21.000 de turisti au calatorit anul trecut cu trenul cu aburi in Maramures, iar „Mocanita” de pe Valea Vaserului a inceput sa gazduiasca nunti si chiar concerte, potrivit firmei CFF Viseu de Sus, care se ocupa de operarea trenului.
Daca in 2010 aproximativ 13.300 de turisti au calatorit anul trecut cu „Mocanita” pe Valea Vaserului din Maramures, iar gara din Viseu a fost vizitata de aproximativ 5.000 de persoane, anul trecut trenul a avut peste 21.000 de calatori, iar in gara au ajuns in jur de 9.000 de vizitatori. Pentru anul in curs, firma care opereaza trenul estimeaza 25.000 de calatori, la care se vor adauga 15.000 de vizitatori in gara.
Aproximativ 80% din turisti sunt romani, iar restul provind din diverse tari, printre care Germania, Franta, Ungaria, Polonia, Italia, Austria sau Elvetia. Au fost insa si vizitatori din Taiwan, Hong Kong, Ghana sau Islanda.
Un bilet dus-intors pentru o calatorie cu „Mocanita” in sezonul de varf costa 49 de lei, iar cursele regulate ale trenurilor cu abur incepe primavara si se sfarsesc toamna. Trenurile turistice cu program normal de circulatie merg 21,6 kilometri, pana la statia Paltin, iar dupa o stationare de 1-2 ore, urmeaza cursa de intoarcere. Incluzand stationarea, calatoria totala dureaza intre sase si sapte ore.
Pe traseul caii ferate circula pana astazi, pe langa locomotive Diesel, locomotive cu abur, alimentate cu lemn. CFF Viseu de Sus (Calea Ferata Forestiera) este ultima cale ferata forestiera activa din Romania pe care circula locomotive cu abur. Alaturi de cursele regulate din sezon, mai exista si asa numitele trenuri charter, inchiriate special de turisti pentru diverse evenimente. Pretul inchirierii unui tren charter cu abur pana la statia Paltin costa 930 de euro, cu TVA inclus.
„Dintre trenurile charter, cele pentru fotografii si teambuilding au avut cel mai mare succes, dar au fost si alte evenimente. Am avut in tren o nunta a unui cuplu romano-englez. A durat trei zile si trei nopti, cu petrecere pe Valea Vaserului si in trenul-hotel Carpatia Express. Evenimentul cu care ne laudam cel mai tare este concertul clasic cu cvartet de coade si tenori organizat la Paltin, in mijlocul naturii”, a declarat agentiei Mediafax Ioana Coman-Karlstetter, care detine, impreuna cu sotul sau, firma CFF Viseu de Sus.
Din 2011 a fost amplasat pe terenul garii CFF Viseu de Sus trenul-hotel Carpatia Express, singurul tren-hotel din Romania. Trenul nu circula, iar o noapte de cazare intr-un compartiment dublu costa 64 de lei de persoana. „Vrem sa concepem un muzeu al satului, sa construim cateva unitati de cazare pentru a dezvolta programe turistice grupurilor mari si sa oferim mai multe posibilitati pentru agrement (locuri de joaca, adventure park, trasee pentru biciclete sau carute etc.)”, a mai spus Ioana Coman.
Calea ferata de pe Valea Vaserului, construita in 1932, este operata din 2003 de o firma privata romaneasca, careia ii apartine si depoul si majoritatea materialului rulant. Infrastructura feroviara si majoritatea padurilor din Valea Vaserului au ramas insa in continuare in proprietatea statului. Valea Vaserului apartine Parcului Natural Muntii Maramuresului. Calea ferata este folosita zilnic pentru transportul lemnelor, cu exceptia duminicilor. In scop turistic, din primavara pana toamna sunt operate trenuri cu abur cu program regulat de circulatie, cat si trenuri speciale.
Prin intermediul unei asociatii elvetiene, CFF Viseu de Sus a primit sprijin financiar si din strainatate incepand din anul 2000. „Aceasta sarcina a fost acum preluata de o asociatie romaneasca, Wassertalbahn, care are membri atat romani, cat si elvetieni, germani si austrieci”, a mai spus Ioana Coman.
Sursa: Mediafax