Pana in 20 octombrie, in Maramures va fi elaborat planul rosu de interventie care va fi activat in caz de accidente colective sau calamitati naturale. Masura a fost discutata in cadrul videoconferintei cu prefectii la care au participat secretarul de stat demisionar Mihai Capra din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si subsecretarul de stat Raed Arafat, inspectorii sefi ai ISU si medicii coordonatori ai serviciilor de ambulanta si SMURD.
Planul rosu de interventie va fi elaborat la nivel judetean de catre inspectorul sef al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta si este avizat de prefect, urmand sa fie semnat de reprezentantii tuturor institutiiilor implicate. Dupa elaborarea si avizarea de catre prefect, planul rosu de interventie este aprobat de catre inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, general locotenent Vladimir Secara.
Planul rosu de interventie se activeaza de catre prefect la solicitarea inspectorului sef al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta in baza informatiilor obtinute de la dispeceratele de urgenta prin numarul unic de apel 112. Prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol a precizat ca planul rosu de interventie va fi elaborat la nivel de judet, tinand cont de particularitatile existente.
“Vor fi implicate in planul rosu de interventie toate structurile cu atributii in domeniul ordinii si sigurantei publice (politie, jandarmi, politie de frontiera); serviciul public de ambulanta, serviciul mobil de urgenta, reanimare si descarcerare; serviciile voluntare pentru situatii de urgenta; echipele de interventie ale serviciilor de utilitate publica (telefonie, energie electrica, gaz metan, apa si canalizare)”, a precizat purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca.
De asemenea, in plan va fi prevazuta faza de pre-alertare, respectiv modalitatea de declansare a acestui plan la primirea apelului telefonic in care se mentioneaza despre producerea unei situatii de urgenta cu victime multiple sau in care gravitatea lor depaseste capacitatea de interventie a structurilor locale.
Din momentul declansarii planului rosu de interventie, “Serviciul Judetean de Ambulanta va intra sub coordonarea Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Materialele sanitare si medicamentele pentru interventie la declansarea planului rosu de interventie vor fi asigurate de catre Unitatea de Primiri Urgenta ale Spitalului Judetean de Urgenta „Constantin Opris” din Baia Mare”.
Interventiile executate prin aplicarea acestui plan sunt conduse de inspectorul sef al ISU sau inlocuitorul acestuia. Planul rosu de interventie trebuie sa includa colaborarea structurilor la nivel interjudetean, regional si national.
Planul rosu de interventie prevede printre altele “acordarea primului ajutor si asistenta medicala avansata de urgenta, efectuarea triajului medical al victimelor, cooperarea cu organele de cercetare la fata locului, comunicarea cu familiile victimelor si informarea acestora, asigurarea asistentei psihologice si asistarea victimelor si familiilor acestora”.
In cazul in care evacuarea victimelor de la fata locului nu este posibila se va solicita sprijinul elicopterelor din dotarea structurilor militare (interne si armata). Elicopterele vor putea fi folosite si pentru transportul personalului de interventie sau de materiale, atunci cand nu pot fi transportate pe cale rutiera. Masura de informare a populatiei se va realiza cu sprijinul mass-media imediat dupa activarea planului rosu de interventie, au mai precizat reprezentantii CJSU.
Sursa: Camelia Tocaci