Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis, luni, ca Ioana Maria Vlas sa fie judecata in stare de libertate in dosarul privind prabusirea Fondului National de Acumulare (FNA). Judecatorii au respins recursul procurorilor declarat impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti din 2 aprilie prin care Vlas era pusa in libertate. Vlas are interdictie de a parasi tara. Decizia este definitiva, iar Vlasa fost eliberata din arestul IGPR in cursul dupa-amiezii de luni. Ioana Maria Vlas a stat in arest peste 5 ani. In fata instantei, ea a declarat ca nu exista niciun motiv pentru ca ea sa fie tinuta in continuare in arest, iar gravitatea faptei de care este acuzata nu justifica detentia indelungata.
”Opinia publica inflamata m-a acuzat ani de zile de hotie. As vrea sa reamintesc ca m-am intors de bunavoie in Romania, pentru a vedea daca se face dreptate. La aceasta ora, constat ca speranta este o prostie. Nu am venit in Romania ca sa ma apar, ci ca sa acuz. Dar am acuzat degeaba. Se pare ca am pierdut acest razboi. Cine avea interesul ca eu sa fiu scoasa vinovata? Raspunsul e simplu: cine are bani, putere oculta, media. Singura vinovata sunt eu, pentru ca adevaratul vinovat sa fie in libertate”, a spus Ioana Maria Vlas in pledoaria sa, facand referire la Sorin Ovidiu Vantu.
Pe de alta parte, avocata Ioanei Vlas sustine ca aceasta are grave probleme de sanatate, amintind ca mai are putin si orbeste, deoarece sufera de glaucom la ambii ochi.
In dosarul FNA, Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa si Gavril Batran au fost trimisi in judecata pentru comiterea infractiunilor de inselaciune, falsuri in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la abuz in serviciu in forma calificata contra intereselor publice, abuz in serviciu si instigare la furt in forma calificata.
FNA a fost infiintat in februarie 1999 si a functionat pana la jumatatea anului 2000, cand Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a retras autorizatia de functionare a SOV Invest, societate de administrare a FNA, precum si a Fondului National de Investitii (FNI), ca urmare a scandalului creat de prabusirea acestuia din urma. Cateva luni mai tarziu, in urma neregulilor semnalate in activitatea FNA, Parchetul a declansat cercetarile pentru a analiza posibilitatea existentei unor fraude in administrarea acestui fond. Expertizele contabile, marturiile stranse si anchetele au scos la iveala ca prabusirea FNA este de natura penala.
In perioada 27-29 octombrie 2003, Sectia Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a finalizat prezentarea materialelor de urmarire penala a persoanelor cercetate in dosarul FNA – Banca Agricola, iar la 13 noiembrie 2003 a fost finalizat rechizitoriul in acest dosar.
Anchetatorii i-au trimis in judecata pe Sorin Ovidiu Vantu, Ioana Maria Vlas – fost presedinte al SOV Invest, Liviu Istrate – fost presedinte al Bancii Agricole, Nicolae Popa – fost director general al Gelsor, Teodor Irimescu – administrator de firma si Gavril Batran – fost presedinte al SOV Invest. Cei sase au fost acuzati de prejudicierea Bancii Agricole cu peste 100 de miliarde de lei vechi si a 13.200 de investitori ai FNA cu peste 25 de miliarde de lei vechi. Ulterior, instanta a decis disjungerea cauzei in privinta lui Sorin Ovidiu Vantu.
La 23 martie 2006, Tribunalul Bucuresti a pronuntat sentinta in dosarul FNA. Ioana Maria Vlas a fost condamnata la sapte ani de inchisoare si doi ani interzicerea unor drepturi civile, dupa executarea pedepsei.
Gavril Batran a primit doi ani de inchisoare cu suspendare, iar Nicolae Popa a fost condamnat la doua pedepse cu inchisoarea, cea mai mare fiind de 18 ani, precum si interzicerea unor drepturi civile pe o durata de cinci ani, dupa executarea pedepsei. Acesta din urma a fost judecat in lipsa si dat in urmarire prin Interpol, magistratii dispunand arestarea sa imediat ce intra pe teritoriul Romaniei.
Cei trei au formulat recurs la Curtea de Apel Bucuresti impotriva acestei sentinte, instanta hotarand rejudecarea dosarului.
Sursa: Rompres