![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Manifestarile dedicate Unirii Principatelor Romane au iesit din tiparul traditional, in Baia Mare. Astazi, 24 ianuarie, la implinirea a 154 de ani de la istoricul moment, autoritatile maramuresene au asistat la un spectacol al clownilor, pe muzica rap, inainte de a se prinde in Hora Unirii. Modernul moment artistic, pe ritmuri americane, a fost sustinut de trupa “Magic Team” la Palatul Administrativ din municipiu, unde s-au strans zeci de sefi de institutii, politicieni, militari, dar si veterani de razboi.
Nota clasica a manifestarilor dedicate Unirii a fost reactivata de corul jandarmilor maramureseni si de membrii fanfarei municipale, care au venit in fata oaspetilor de la prefectura cu cantece patriotice, insa sentimentul de sarbatoare nu a trecut dincolo de peretii cladirii administrative. Pe strazile din centrul orasului nu s-a vazut deloc ca este o zi speciala, de care fiecare dintre romani ar trebui sa fie mandru.
„Patriotimul e dat la o parte, de aceea apar tot felul de tradatori! Vand tara pe un blid de linte! Patriotismul incepe sa dispara – nu se preda decat la orele de istorie. Din pacate, faptele sunt acelea ciuntite si interpretate de altii care ascund adevarul”, a marturisit, in Ziua Unirii, colonelul maramuresean in rezerva, Gavrila Grosan.
Directorul Muzeului Judetean de Istorie, Viorel Rusu, recunoaste si el ca lipsa de patriotism e o problema tot mai mare pentru romani, insa crede ca problemele economice si nivelul scazut de trai e vinovat de insatisfactia cetatenilor si de indiferenta lor fata de stat si tara.
„Nu atat manifestarea in sine – festivista sau festiva -, poate sa induca sentimentul national, ci bineinteles ca, odata cu o functionarea mai coerenta a societatii in ansamblu, cu cresterea prosperitatii, e clar ca si sentimentul de aparteneta la natiune va creste. In perioadele de criza vedeti ca apar si genul acesta de intrebari vizavi de trecutul, prezentul sau viitorul Romaniei, care se pun si azi cu acuitate. Sper ca odata cu iesirea, sa spunem, a societatii romanesti dintr-o criza care dureaza si sentimentul acesta, al apartenenetei la natiune, la valorile ei, va creste”, a punctat Rusu.
Autoritatile, politicienii si militarii se numara printre putinii maramureseni care, an de an, dedica aproximativ o ora Zilei Unirii. Multi dintre ei se prind in hora de la Palatul Administrativ din obligatie sau pentru ca da bine la public si nu neaparat din simt patriotic.
Unirea Principatelor Romane, cunoscuta ca Mica Unire, a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea, cand s-au alipit vechile state – Moldova si Tara Romaneasca. Acest eveniment istoric e strans legat de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859, in Moldova, si la 24 ianuarie 1859, in Tara Romaneasca.
Sursa: Camelia Tocaci