PNL Maramures se afla exact in situatia in care era PSD in urma cu cativa ani, adica impartit in tabere si grupuri rivale, gata sa se incaiere din orice. Liberalii i-au copiat pe social-democrati inclusiv la denumirea grupurilor. Rosii aveau „Grupul de la Rustic” sau de la Dumbravita, iar liberalii au „Grupul de la Oaza italiana”, grupul de la Sighet, dar si pe cel de la Ursus.
Daca primul grup este format din cei care roiesc in jurul lui Ioan Hoban, cel de la Ursus este dominat de fosti colonei de militie, ajunsi apoi comisari de politie. Acestia tes tot felul de scenarii, inclusiv planuri de atac asupra jurnalistilor care isi permit sa critice actuala stare din partid. Evident ca pe lista scurta figuram si noi, dar asta-i situatia, cineva trebuie sa fie si in postura de tinta pentru ofiterii liberali.
Liberalii isi cauta closca in speranta ca o vor gasi pe cea care sa-i apere de rapitori. Din pacate pentru ei, le lipsesc oamenii de calitate, reprezentativi, pe care ii pot numara pe degetele de la un picior de lemn. Lipsesc oamenii cu viziune si de actiune, de ani buni „rezerva de cadre” scazand considerabil. Marele Brancusi spunea ca la umbra marilor copaci nu creste nimic. Zicere neadevarata in cazul liberalilor, pentru ca buruieni si maracini au crescut cu duiumul.
Spuneam zilele trecute ca Eduard Hellvig, secretarul general al partidului, a incercat sa-l impuna in functia de secretar al filialei pe Cristian Anghel. Nu era un lucru imposibil, cu toate ca fostul presedinte nu a fost reprimit in filiala maramureseana nici ca simplu membru. Nu ne intrebati cine s-a opus, ca sigur cunoasteti raspunsul. Ca sa redevina membru a fost nevoit sa se inscrie in organizatia PNL Satu Mare. Frica de Anghel e mare, mai ales intr-o anumita grupare. Nu l-au vrut ca simplu membru, cum sa-l accepte hobaneii ca secretar.
Cand le-a sugerat Hellvig varianta, hobanimea a strigat din sala: „Sa fie supusa la vot propunerea!”, uitand intentionat ca functia de secretar nu se voteaza, fiind apanajul presedintelui, care are astfel libertatea sa-si aleaga omul pe care il considera capabil sa-l ajute in munca. Dar cum sa-l numeasca Radu stef pe Anghel, peste capul sefului sau Hoban? Imediat a fost invocat statutul partidului si ceva ce nu exista, adica o hotarare care nu-i permite sa ocupe functii in partid. Anghel, conform legii, nu poate exercita o functie publica de conducere in administratie, nicidecum pe cea de secretar al partidului.
Alegeri la nivel de filiala vor avea loc cel mai probabil la inceputul lunii septembrie. Pe margine se incalzesc de zor Gavril Ardusatan si Ovidiu Nemes. Primarul de municipiu se considera indreptatit sa conduca filiala prin prisma functiei pe care o detine prin vot, uitand si el cu buna stiinta ca, daca maine s-ar organiza alegeri in Sighet, nu e sigur ca ar castiga un nou mandat, cu tot imperiul mediatic de care dispune. Sighetenii au ajuns, dupa numai un an, sa o regrete pe Eugenia Godja, cea care a cazut prada manevrelor din culisele USL. Pana la alegerile viitoare mai sunt trei ani si multe se pot intampla in municipiul de pe Tisa. Alegatorii vor avea timp sa constientizeze ca Nemes nu este o solutie viabila pentru un oras cu probleme deosebite, pe care actualul primar nu stie sau nu poate sa le rezolve.
Gavril Ardusatan are avantajul ca nu face parte (vizibil) din nicio grupare, chiar daca, de fapt, cocheteaza cu fiecare. Educat si instruit, inclusiv in politica, dotat cu (prea mult) bun simt, consilierul judetean a fost tinut nepermis de mult pe tusa de cei care fac de ani multi jocurile in partid. Paradoxal, Ardusatan a primit aprecieri si responsabilitati la nivel central, pe plan local fiind privit cu rezerva. Poate ca i-a daunat mult si apropierea fata de Cristian Anghel, fapta taxata imediat de adversarii acestuia. Astazi nu se poate vorbi despre aceasta apropiere, lucru demonstrat de sustinerea de care se bucura Ardusatan, inclusiv din partea celor care nu-l vedeau cu ochi buni pana mai ieri. Vorba aia, daca n-a fost Radu Stroe, tot mai buna e varianta Ardusatan decat cea cu Ovidiu Nemes.
Nu stim daca in situatia in care va castiga funccia de presedinte, Ardusatan il va numi pe Cristian Anghel secretar. Mai degraba inclinam sa credem ca nu va face aceasta miscare ce i-ar revolta pe cei din gruparea condusa de Hobanimea Sa. si luptele interne ar reincepe, cu consecinte nefaste, avand in vedere marile examene electorale de anul viitor. De altfel, noi nici nu il vedem pe Anghel in echipa lui Ardusatan, ci mai degraba in cea a lui Ovidiu Nemes.
Deocamdata, din perspectiva planurilor pe care le face pentru viitor, Cristian Anghel are tot interesul ca la conducerea filialei sa ajunga in septembrie un presedinte de paie, gen Ovidiu Nemes, usor manevrabil, ascultator, nepriceput, pe care l-ar putea domina clar din postura de secretar al filialei. Apoi, pe masura ce ne vom apropia de finalul perioadei de interdictie, Nemes va fi debarcat si solutia angelica de salvare a partidului se va impune de la sine. Este un scenariu gandit de Anghel, absolut justificat si argumentat, pentru ca se pot spune multe despre el, dar nu si faptul ca ar fi un politician slab.
Dupa parerea noastra, cea mai potrivita solutie pentru credibilizarea PNL este cea cu Gavril Ardusatan in functia de presedinte. Este vorba de un partid aflat la guvernare, care conduce jumatate din ministerele Cabinetului Ponta, asa ca nu ne poate fi indiferenta situatia lui. Orice razmertita dintr-o filiala, nu face bine in acest moment. Liberalii locali sunt obligați sa aleaga varianta care aduce pacea si concordia in filiala.
Sursa: Grigore Ciascai