Vezi VIDEO
Ultimii mestesugari din Maramures, care inca se mai ocupa cu facutul opincilor, broderiilor, spetelor pentru razboiul de tesut etc, vor putea fi vazuti, in acest sfarsit de saptamana, in Baia Mare, unde vor participa la un targ al mesterilor populari, care va avea loc la Muzeul Satului. Baimarenii vor avea, totodata, ocazia, sa urmareasca o demonstratie tehnica a mestesugului. Pana atunci, insa, cei interesati pot vizita o expozitie de fotografii, care surprind mestesugurile traditionale din Maramures, vernisaj ce a avut loc astazi, 1 septembrie, la Muzeul de Etnografie.
O expozitie de fotografii cu caracter etnografic a fost vernisata astazi, 1 septembrie, la Muzeul de Etnografie din Baia Mare pentru a prefata targul mesterilor populari, care se va desfasura in perioada 4 – 5 septembrie, in cadrul Muzeului Satului. Publicul vizitator va putea sa vada, prin intermediul fotografiilor, cum se fac clopurile maramuresene, opincile sau mastile populare.
„Baimarenii pot sa vada o expozitie foto documentara care este rodul a noua luni de munca intensa pe teren in satele din Maramures, despre meseriile pe cale de disparitie. Avem diverse meserii de la obiceiuri agrare, pana la modul in care se fac opincile, aceasta expozitie fiind despre mesterii din Maramures”, a spus Georgeta Maria Iuga, initiatoarea acestui proiect de salvare de la disparitie a mestesugurilor traditionale.
Expozitia de astazi prefateaza evenimentul de la sfarsitul saptamanii, atunci cand ultimii mesteri care practica meserii traditionale din Maramures vor participa la un targ unde vor face demonstratii tehnice pentru publicul vizitator.
“Sambata si duminica, mesterii pe care ii vedeti astazi in fotografii vor fi prezenti aici in muzeu. Este un targ al mesterilor la Muzeul Satului, de la ora 10.00 la 18.00. Si-au anuntat participarea 40 si speram ca vor putea veni cat mai multi”, a mai spus Georgeta Maria Iuga.
Intrarea la targul mesterilor de duminica va fi gratuita pentru toti cei care doresc sa admire maiestria mesterilor. Expozitia de fotografie va fi deschisa pentru vizitare pana in 15 septembrie. Initiativa acestui proiect apartine Fundatiei Social – Culturala pentru Democratie, in parteneriat cu Muzeul Judetean de Etnografie si are ca scop aducerea in prim plan a importantei mestesugurilor traditionale pentru patrimoniul cultural.
Sursa: Andrei Gherghel