![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Prima brazda in satul Surdesti a fost intoarsa devreme in acesta primavara, au spus craii satului, care l-au vazut cu ochii lor pe Gavrila Bud iesind primul la arat in 2011. Pentru ca a fost cel mai harnic gopodar din localitate si e om de vaza, barbatul in varsta de 52 de ani a fost desemnat Udator de catre sfatul batranilor, iar astazi, 25 aprilie, el a trebuit sa plateasca traditionala petrecere organizata cu prilejul cunoscutului obicei agrar „Udatoriu”. Si cum obrazul subtire cu cheltuiala se tine, peste 200 de oameni – maramureseni, dar si straini – au venit la Surdesti sa-l cunoasca pe Udator, sa chefuiasca si sa dantuiasca.
O mare de oameni s-a adunat astazi, la biserica monument UNESCO din localitatea Surdesti, acolo unde a fost anuntat numele Udatorului din acest an. Batranii s-au decis asupra celui mai harnic gospodar din sat, dupa ce feciorii au stat cu ochii pe oamenii de vaza din localitate sa vada care iese primul la arat.
Gavrila Bud, de 52 de ani, a fost cel caruia satenii au decis sa-i rasplateasca vrednicia, dar care la randul sau a trebuit sa „ude” petrecaretii cu horinca la dant si sa le plateasca masa.
“E o mare onoare si bucurie pentru mine sa fiu primul din sat. Am devenit asta
dupa ce am fost primul care am iesit la arat”, a declarat Udatorul din acest an.
Termenul de ”udator” sau „udatoriu’” – cum mai este cunoscut – vine de la un obicei agrar stravechi care presupunea ca oamenii satului (udatorii) sa il ude pe fata pe cel care a iesit primul la arat, insa cu conditia sa fie casatorit, cu familie cat mai numeroasa si care sa aiba boi. Obiceiul agrar are drept scop asigurarea fertilitatii campului.
Dupa ce au primit binecuvantarea preotului de la biserica, feciorii satului l-au luat pe sus pe Udator si l-au asezat teleguta trasa de boi, instrutati de sarbatoare, de unde, conform traditiei, gospodarul a incercat de trei ori sa fuga ca sa scape de plata petrecerii. De fiecare data insa, acesta a fost prins de craii mai iuti de picior, astfel ca alaiul a ajuns la casa lui Gavrila Bud.
“O fost greu pentru mine, doara ei is feciori. Nu am putut fuji de ei nicicum”, a spus Udatoriul gafaind.
Totusi, feciorii au trebuit sa-si castige masa si bautura prin munca, ei fiind pusi sa crape lemne pentru a gasi un banut de aur ascuns de Udator intr-un bustean.
Pentru ca craii au reusit sa gaseasca moneda, au fost rasplatiti cu horinca, iar apoi au incins un dant cu fetele din sat. Udatorul a fost dus apoi la apa, unde a fost spalat pe fata, asa cum cere obiceiul, astfel incat anul sa fie fertil si prosper pentru toti gospodarii din satul Surdesti. In cadrul aceluiasi obicei, barbatii care au pacatuit in Postul Pastilor au fost batuti in talpa piciorului cu maiul.
Dupa udatul ritualic, a avut loc dantul cosercilor. Udatorul a pregatit cosulete cu bucate alese de pe masa de Pasti din care sa se infrupte toti petrecaretii.
“Acolo sunt diferite bucate traditionale, oua, pasca, umplutura, pe care le-o adus Udatoriu pentru craii si pentru toti cei care vor sa serveasca”, arata Ioan Dancos, unul dintre batranii satului.
“Este cel mai important eveniment al anului pentru comunitatea noastra. Dorim sa mentinem vie o traditie de sute de ani. De aceea ne-am si imbracat in costume populare, pe care le-am adaptat modernismului”, a aratat Valentina Hoiu, o localnica.
Evenimentul a atras si multi turisti in zona, care au vrut sa ia parte la obiceiurile maramuresene.
“Am venit sa vedem traditiile, asa cum sunt ele. Este extraordinar sa vezi ca aceasta comunitate continua sa mentina o traditie atat de veche. Sunt un mare iubitor de autentic si pot sa spun ca am ramas placut impresionat. Cel mai frumos moment a fost punctul culminant, atunci cand udatorul a fost stropit cu apa”, a spus Florin Pop, un turist aflat in Surdesti.
Satenii, dar si oaspetii, au asistat la un spectacol de muzica populara, iar apoi s-au putut bucura de un concert de muzica celtica, oferit de Loic Thetio, francezul de la Atlantic, impreuna cu formatia “Baguette de Ploemeur” din Bretania.
Regia artistica si prezentarea au fost asigurate de Andrei Barbos, interpret al subzonei Fisculas.
Sursa: C.T., L.H.