”Craciunul cel batran” ori de rit vechi a reunit familiile in jurul mesei. La ora 23.00 bisericile s-au umplut de enoriasi, iar imediat dupa slujba pe ulitele satelor din Maramures s-au putut auzi din nou colinzi.
Pregatirile au fost facute din timp, astfel incat aproape in fiecare casa pe masa de Craciun au fost asezate sapte, noua sau 12 feluri de mancare de post dupa cum cere traditia. Carnatii, caltabosii si restuls preparatelor din carne au fost lasate pentru a doua zi, pentru ca ucrainenii tin la post.
Familia Maria si Vasile Glodean din localitatea Bistra nu se abate de la obiceiurile din strabuni. Maramureseanca a preparat sapte feluri de mancaruri traditionale de post, iar sotul acesteia a legat masa cu lanturi si a pus otava sub fata de masa, cum se obisnuieste de Craciun, astfel incat relele sa nu se abata asupra casei.
Doar dupa ce acest ritual este indeplinit, care simbolizeaza ieslea in care s-a nascut pruncul Iisus, familia se aseaza la amsa. ”Sub fata de masa se pune otava fiindca Iisus s-a nasut in iesle. Picioarele mesei le legam cu lanturi deoarece acolo erau legate animalele. Totodata, aceste lanturi vor inchide gura animalelor salbatice si nu vor ataca animalele noastre aflate la pasunat. Asa este obiceiul in zona noastra”, a explicat Vasile Glodean.
Dupa ce la biserica s-au tras clopotele, sotia acestuia a inceput apoi sa isi serveasca membrii familiei cu sarmalute cu ciuperci, cozonac de post, colac sub forma de stolnic, paine de casa, hribe, grau fiert si prajit, prune coapte si alte mancaruri facute dupa retete traditionale.
Veselia a continuat duminica, cand lumea a inceput sa deguste din carnatii si afumaturile din porc pregatite pentru Craciun, dar, dupa cum spun ucrainenii din Maramures, va continua pana la finele saptamanii cand se va sarbatori intrarea in anul nou.
Sursa: Vasile Dale