Arseni Iateniuk, prezentat miercuri seara in Piata Independentei din Kiev drept candidat la functia de prim-ministru in fruntea unui guvern de uniune nationala in Ucraina, este un jurist si economist cu o ascensiune politica rapida care s-a impus ca unul din liderii miscarii de contestare ce a provocat caderea presedintelui Viktor Ianukovici.
El este constient de dificultatile ce il asteapta, atentionand marti ca persoanele care accepta sa intre in noul guvern „vor salva tara, dar totodata vor comite o adevarata sinucidere politica”, intrucat vor fi nevoite sa ia decizii politice „extrem de impopulare, dar care sunt singurele posibile” intr-o tara aflata in pragul falimentului.
Desemnarea sa a fost anuntata miercuri seara in emblematica Piata a Independentei (Maidan) din Kiev, ocupata de peste trei luni de mii de manifestanti, de catre Consiliul Maidanului, care care reuneste lideri politici ai miscarii de contestare ucrainene, reprezentanti ai societatii civile si ai grupurilor radicale, confirmarea oficiala urmand sa aiba loc joi in parlament.
Membru al partidului Batkivscina (Patria), al fostului premier Iulia Timosenko eliberata sambata din inchisoare, Arseni Iateniuk (39 de ani) a fost deja ministru al economiei si ministru de externe. El a adoptat o pozitie foarte ferma in criza politica actuala, refuzand oferta facuta in ianuarie de presedintele destituit Viktor Ianukovici de a deveni prim-ministru.
Marti, el a cerut parlamentului sa voteze o rezolutie pentru ca Viktor Ianukovici sa fie judecat de Curtea Penala Internationala de la Haga, evocand „o putere bazata pe coruptie si ucigasi”. Mai putin cunoscut in strainatate decat fostul campion la box Vitali Kliciko, un alt lider al opozitiei, Arseni Iateniuk, cu imaginea lui de „bancher intelectual”, dupa cum nota saptamanalul Focus, este totusi un personaj familiar cercurilor diplomatice.
Ministrul al economiei intre anii 2005 si 2006, apoi pentru scurt timp ministru de externe in 2007, el a negociat intrarea Ucrainei in Organizatia Mondiala a Comertului si dezvoltarea relatiilor cu Uniunea Europeana. O experienta ce ar putea fi pretioasa pentru Ucraina, aflata in pericol de faliment, noteaza AFP.
„De la independenta sa, Ucraina nu a a cunoscut o astfel de catastrofa economica si politica. Avem nevoie de ajutor financiar urgent din partea partenerilor nostri europeni si trebuie reluat imediat programul de cooperare cu FMI”, sublinia luni Arseni Iateniuk. Originar din Cernauti, acest jurist si economist de formatie, a devenit in 2001 ministru al economiei in Crimeea, republica autonoma rusofona in sudul Ucrainei.
Dupa o trecere prin Banca centrala, „revolutia portocalie” l-a propulsat in 2005 in postul de ministru al economiei. In 2007, el a condus diplomatia tarii timp de cateva luni, afisand pozitiile sale pro-occidentale. Ales apoi in fruntea parlamentului, el devine al doilea om in stat.
Candidat la presedintie in 2010, el obtine 7% din voturi si refuza propunerea invingatorului Viktor Ianukovici de a se alatura guvernului. Doi ani mai tarziu, partidul sau, Frontul pentru schimbare, decide sa se dizolve pentru a se alatura Batkivscina (Patria), formatiunea Iuliei Timosenko a carei conducere o preia incepand din 2011, cand fosta sefa a guvernului este incarcerata. Arseni Iateniuk este casatorit si tata a doi copii.
Sursa: Agerpres