Maramuresenii au fost anuntati din timp sa isi pregateasca proiecte si sa isi faca planurile de afaceri astfel incat de la inceputul anului 2007 sa iasa la atac pentru fondurile structurale. Gospodari cum sunt, oamenii s-au conformat. Cu mic cu mare au apelat la firmele specializate si au intocmit proiecte tehnice care tintesc fie dezvoltarea, fie demararea unei afaceri. Numai ca lunile au trecut, au ramas cu banii dati, iar acum nici macar nu stiu daca vor avea sanse sa acceseze banii europeni pentru ca se vorbeste despre garantii financiare pe care nu vor avea cum sa le prezinte.
Cereri de finantare cu gramada, lamuriri si bani ioc
Marea teama a autoritatilor a fost inainte de 2007 ca nu vor exista proiecte care sa poata absorbi imensele sume puse la dispozitie de Comunitatea Europeana. Numai pentru turism, in perioada 2007 – 2013 ar trebui sa intre in Romania 720 de milioane de euro, in timp ce pentru agroturism si dezvoltarea economiei rurale sunt prevazute alte 2,2 miliarde de euro. S-a estimat ca va fi nevoie de mii de proiecte pentru ca sumele sa fie cheltuite, insa nimeni nu a preconizat ca in vara lui 2007, la aproape 6 luni de la aderare, romanii nici macar nu vor sti ce trebuie sa faca pentru a avea acces la fondurile structurale.
“Maramuresenii, dar nu numai ei, nu au priceput mecanismul prin care vor fi alocati banii iar in aceste conditii pur si simplu nu stiu ce sa faca. Foarte multi dintre ei stau de cateva luni cu proiectele tehnice in mana si asteapta lamuriri. Problema mare e ca in tot acest timp nu reusesc sa produca, iar unii dintre ei au inceput constructii bazandu-se pe faptul ca vor primi sprijin financiar”, a precizat, pentru eMaramures.ro, Livia Sima, presedintele Patronatului de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania (PTRECR).
Ea a aratat ca, in cinci luni de la infiintarea asociatiei pe care o conduce, la nivel national s-au inregistrat mai mult de 150 de solicitari din partea investitorilor de pe domeniul turistic in ce priveste informatiile pe fonduri structurale. “In Maramures sunt pe putin 40 de oameni care si-au intocmit proiecte si care vor sa obtina bani. Mai sunt alte zeci care au pus intrebari despre finantare si care asteapta sa se anunte oficial ce e de facut. La noi, partea de intocmire a proiectelor e buna, marea problema e lipsa informatiilor.”
Finantariile europene vor veni tot pentru cei cu bani
Paradoxul este, dupa cum povestesc investitorii din turism, ca finantarile europene nu se vor adresa micilor oameni de afaceri, ci tot acelora care au bani. Asta pentru ca procentul de garantare care va trebui acoperit din propriul buzunar va fi foarte mare. Specialistii din domeniul economic vorbesc despre 30% – 40% din valoarea integrala a unui proiect.
Traian Cordea, un baimarean decis sa investeasca in turism, a aratat ca este debusolat de intarzierea cu care apar date despre accesarea fondurilor structurale. El vrea sa deschida o agropensiune turistica in zona Izvorul Negru din Moisei si a pregatit deja proiectul tehnic pentru a solicita sprijin financiar european. “Investitia pe care vreau sa o fac se va ridica undeva la 400.000 de euro. Nu constructia in sine e mare, ci utilitatile costa mult. Numai drumul si gardul ma vor costa vreo 15.000 de euro. Pentru asta am sperat sa obtin bani europeni. Vroiam sa incep in ianuarie, dar inca mai astept.”
Barbatul incerca acum sa gaseasca alte metode de finantare pana cand sistemul fondurilor structurale va fi pus in functiune. “Ne vom imprumuta la o banca si apoi, daca vom obtine fondurile structurale, vom returna imprumutul. Asta este, trebuie sa ne miscam pentru ca timpul trece. Ar trebui totusi sa se gaseasca un mecanism financiar, care sa ajute la garantarea partii de aport propriu pentru ca daca nu ai cu ce sa garantezi poti sa iti iei adio de la fondurile structurale”, a mai spus investitorul.
Idei bune de afaceri sunt pe linia de asteptare
Si Livia Sima a confirmat ca pentru micii investitori fondurile structurale vor fi de neatins. “Acesti bani vor veni exact ca SAPARD, pentru oamenii cu bani. Personal cred ca guvernantii si bancile din Romania vor trebui sa gaseasca o solutie pentru a-i ajuta si pe micii investitori sa se dezvolte. In Maramures sunt extrem de multi oameni care au idei stralucite de afaceri, dar care nu le pot pune in aplicare din lipsa de finantare. Pe ei nu ii ajuta nici bancile si nici altcineva.”
Maramuresenii sunt foarte suparati de felul in care stau lucrurile. Ei spun ca li s-au fluturat sub nas banii europeni si ca acum sunt tinuti pe loc repaus. “Eu am casa in Valenii Somcutei si vreau sa imi fac pensiune. Am proiect, am tot, dar nu pot sa iau bani de la europeni. Eu sunt mester popular si fac si alte cele, dar vroiam sa incep afacerea asta si am crezut ca se va putea cu banii europeni sa mansardez casa si sa refac camerele. Daca ne-a cere asa de mare garantie va trebui sa las totul balta ca n-oi putea face fata”, a marturisit Reghina Ghitiu.
Europa ne da, dar nu pune si in straita
Dezamagita este si o olarita din Baia Mare, Klara Jurje Turoczi, care intentioneaza sa isi extinda pe bani europeni atelierul pe care il are pe Valea Rosie. Facuse planuri si pentru deschiderea unei scoli de olarit in municipiul maramuresean, insa visele au inceput sa ii paleasca. “Tot auzim ca sunt bani, sunt bani, dar nu ajungem la ei. Lucrez in domeniu de 35 de ani, iar de 17 sunt privatizata. Mi-e foarte greu fara sprijin financiar sa ma extind. Practic lucrez intr-o casa veche de 150 de ani, care imediat se va prabusi, iar aparatura e invechita.”
Baimareanca a marturisit ca ar avea nevoie de 20.000 de euro ca sa isi construiasca un atelier nou si ca ar vrea sa se doteze cu tehnologie noua, ceruta de normativele europene. Oalele si ulcelele ei nu sunt unele de duzina, ci sunt lucrari care au fost premiate la festivaluri nationale si internationale. Valoarea nu va conta insa prea mult. In ochii celor care vor oferi banii europeni nu va fi importanta doar viabilitatea unui proiect, ci si banii de pornire pe care initiatorul ii va avea in momentul in care va solicita sprijin financiar.
Sursa: Larisa Tivadar
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult