Printul Charles de Wales va vizita, in prima parte a acestui an, Delta Dunarii, a anuntat presedintele Consiliului Judetean (CJ) Tulcea, Horia Teodorescu.
„Deocamdata, am primit doar confirmarea vizitei printului Charles in Delta Dunarii, in prima parte a acestui an. Nu avem alte detalii, dar le vom face publice in functie de dorinta oaspetelui”, a declarat intr-o conferinta de presa, presedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.
Invitatia lansata in urma cu sase luni de conducerea CJ Tulcea printului Charles al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a fost sustinuta de ministrul Mediului, Rovana Plumb. Ideea s-a nascut dupa ce un jurnalist al postului Travel Channel, care a filmat, in 2012, cea de-a doua serie a filmului documentar „Wild Carpathia — From the Mountains to the Sea”, si-a propus sa-l aduca pe printul Charles in Delta Dunarii.
„In timpul episodului care a fost filmat in Delta Dunarii, cu canotca, reporterul nu mai contenea sa spuna cat de fabulos este aici. El a fost cel care ne-a zis ca nu se va lasa pana cand il va aduce pe printul Charles in Delta”, a declarat, in iunie 2013, Ivan Patzaichin, protagonist in cea de-a doua serie a filmului documentar „Wild Carpathia — From the Mountains to the Sea”.
Cu o suprafata de 580.000 de hectare, respectiv 2,5 % din suprafata Romaniei, Delta Dunarii ocupa locul 22 intre deltele lumii si locul trei in Europa, dupa Volga si Kuban. Este una dintre cele mai mari zone umede din lume — ca habitat al pasarilor de apa, dar si cea mai intinsa zona compacta de stufarisuri.
Cu cele 30 de tipuri de ecosisteme si cele aproape 7.400 de specii de flora si fauna identificate pana in prezent, 38 din acestea fiind noi pentru stiinta, Delta Dunarii constituie, potrivit autoritatilor, o banca de gene naturala de o valoare inestimabila pentru patrimoniul natural universal, fiind a treia zona din lume in ceea ce priveste biodiversitatea dupa Bariera de Corali, Australia, si Arhipelagul Galapagos (Ecuador). Valoarea universala a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost recunoscuta prin includerea acesteia in reteaua internationala a Rezervatiilor Biosferei, in 1990, in cadrul Programului „Omul si Biosfera”, lansat de UNESCO.
Valoarea turistica a judetului Tulcea este completata de Parcul National Muntii Macinului, cea mai veche formatiune muntoasa din Romania, care numara 2.150 de specii de plante si animale, dintre care 27 nu se regasesc in alte zone din tara si lume, precum si de numeroasele situri arheologice de importanta nationala si internationala, amplasate la contactul dintre podisul Dobrogei si Delta Dunarii.
Sursa: Agerpres