![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Pentru prima data de la inceputul postului Pastelui, credinciosii ortodocsi au voie sa manance astazi, 25 martie, preparate din peste, cu ocazia sarbatorii Bunei Vestiri. In Maramures, la poalele Muntilor Gutai, o pastravarie isi asteapta clientii cu peste proaspat, tocmai scos din balta. Cei care vor pot sa puna chiar ei mana pe minciog pentru a-si alege pestele care sa le fie servit in farfurie.
Dupa ce este scos din balta, pestele este preparat dupa o reteta traditionala. Pentru ca este crescut in apa rece de munte, pastravul nu trebuie sa fie preparat intr-un mod sofisticat. Reteta care atrage in Maramures numerosi turisti este pe cat de simpla, pe atat de eficienta. Pestele se trece prin faina de malai, dupa care se prajeste. La masa se serveste impreuna cu mamaliga si sos de usturoi, iar rezultatul este unul delicios.
Cum astazi este dezlegare la peste, pastravariile sunt pline de oameni. Fie din comoditate, fie pentru ca acasa pestele parca nu are acelasi gust, turistii s-au inghesuit la pastravarii sa manance pastrav dupa o reteta traditionala.
“Avem intotdeauna peste proaspat pe care-l pregatim in faina de malai, prajit in ulei, peste la gratar, file in faina, file la gratar si, la cerere, cum doreste clientul. Specialitatea casei este peste in faina de malai, cu mamaliguta si sos de usturoi”, a spus bucatareasa Voichita Roman.
Pastravul se poate manca si cu paine facuta in cuptor, reteta dupa care este preparata fiind veche de peste 100 ani. “Painea asta o coacem in cuptor. E coapta pe vatra si e o reteta veche de peste o suta de ani”, a povestit una dintre angajatele pastravariei.
La asemenea bucate nu este de mirare faptul ca turistii vin din toata tara pentru a gusta din delicatesele pregatite dupa retete de demult.
“De la Bistrita, din judetul Bistrita Nasaud, am venit. Nicaieri nu e peste ca in Maramures. Ne place pentru ca e facut dupa o reteta traditionala, specifica, cu faina din malai”, a spus o turista.
Ziua de 25 martie, atunci cand se sarbatoreste Buna Vestire, este exact la noua luni inainte de Craciun si aminteste de ziua in care Arhanghelul Gavriil ii vesteste Fecioarei Maria ca a fost aleasa sa il nasca pe Iisus Christos.
Sursa: Vasile Dale