Vezi VIDEO
Maramuresenii devin europeni si prin nume. In Registrul Starii Civile, din 2008 si pana acum, cele mai multe prenume sunt compuse dintr-unul romanesc si un altul… italian sau spaniol. Seful Serviciului de Stare Civila, Pintea Pop, isi explica alegerea parintilor prin admiratia pe care o au acestia fata de personalitati si prin credinta ca, datorita unui nume cu rezonanta, copiii au mai multe sanse de reusita in viata.
Regina-Nicoleta, Gloria Maria, Salomea-Adelina, Natalia-Mariposa, Giani-Matteo sau Gabriel-Giuseppe sunt cateva dintre prenumele pe care maramuresenii le-au ales pentru copiii lor in ultimii doi ani.
“In Registrul de Stare Civila observam ca, la ora actuala, majoritatea prenumelor sunt compuse din doua sau trei cuvinte. Pentru minorii nascuti in strainatate si inregistrati acolo, dar nu numai, prenumele poate fi compus dintr-un prenume romanesc si unul specific tarii respective. De exemplu, la baieti, Gianni insotit de Matei, iar la fete, Alesia alaturi de Elena”, a spus seful Serviciului de Stare Civila, Pintea Pop.
Parintii isi boteaza copiii cu astfel de nume fiind impresionati de diverse personalitati, sportivi, cantareti sau actori din telenovele, insa oficialii Serviciului de Stare Civila spun ca mai exista un motiv.
“In strainatate, spre exemplu, aleg un prenume strain deoarece considera ca se va descurca mai bine, cand va fi major sau cand va primi cetatenia respectivei tari, daca va avea un prenume specific tarii. Astfel de exemple ar fi prenumele de fotbalisti sau la fetite a printesei Diana a Marii Britanii sau a Nadiei Comaneci”, a adaugat Pop.
Alte prenume compuse pe care copiii maramureseni le-au primit la nastere sunt Tarzan-Andrei, Sidonia, Danusia-Raisia, Marta Sefora, Sarina-Elisabeta, Nicolas-Mihai, Maya-Nicole sau Tony-Roland.
Sursa: Adina Timis