Vezi VIDEO
Ocolul Silvic Baia Mare, in colaborare cu Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) Brasov si cu sprijinul administratiei publice locale, au derulat in ultimele saptamani o ampla campanie de vaccinare a castanilor comestibili din zona Baia Mare impotriva cancerului de scoarta. Astfel, numerosi arbori au fost tratati impotriva virusului care a distrus circa 80% din rezervatia de castan din imprejurimile Baii Mari, iar specialistii spun ca rezultatele acestor tratamente se vor vedea peste cativa ani.
Tratamentul, care in acest moment se administreaza sub forma unui vaccin, trebuie facut manual, iar apoi germenii se imprastie singuri, vindecand si arborii din vecinatate, in mod natural, fara vreo alta interventie. Toate lucrarile din aceasta vara au fost realizate de angajatii Ocolului Silvic, in cooperare cu specialistii in silvicultura de la ICAS Brasov.
“Privitor la combaterea cancerului de scoarta a castanului, am incheiat un contract de colaborare cu Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice de la Brasov si am desfasurat un program avand drept scop asistenta tehnica privind reconstructia ecologica a arboretelor de castan comestibil, prin combatere integrata, biologica si silviculturala a cancerului de scoarta”, a declarat directorul Ocolului Silvic, Calin Lupse.
Specialistii in silvicultura spun ca acest tratament trebuie aplicat in trei ani consecutiv, pe fiecare parcela in parte, in asa fel incat rezultatele sa fie cele scontate.
“Am reusit sa parcurgem un numar insemnat de parcele si, in doar cateva saptamani, am reusit sa tratam un numar insemnat de castani, intensitatea lucrarilor fiind remarcabila. Am avut cea mai mare eficienta de pana acum. In testele efectuate in 2005-2009 si verificate in 2012-2013 am observat ca acolo unde am tratat minim trei ani la rand o parcela, cu 3-4 tratamente, parcela respectiva s-a vindecat cu totul. Acest lucru trebuie sa il facem in toate padurile de castan”, a precizat dr. Danut Chira, de la ICAS Brasov.
Pentru continuarea luptei de salvare a castanului comestibil, unul dintre simbolurile orasului Baia Mare, Ocolul Silvic, alaturi de administratia publica locala si de ICAS Brasov, vor elabora un proiect pe fonduri europene, care, daca va fi aprobat, ar putea salva intreaga rezervatie din zona Baia Mare.
Sursa: Tania Purcaru