Vezi VIDEO
Consiliul Judetean Maramures voteaza vineri, 28 mai, un schimb de terenuri intre stomatologul Calin Tataru si Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris”, ambele suprafete aflandu-se in incinta spitalului baimarean. Stomatologul, proprietar a 19 ari de teren din curtea spitalului, doreste sa schimbe actuala pozitie a terenului, cu terenul pe care se afla statia de oxigen, pozitionat „la strada”, unde vrea sa-si faca o clinica medicala.
Un stomatolog din Baia Mare, ajuns proprietarul unui teren din curtea Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris”, vrea sa isi schimbe proprietatea cu terenul pe care se afla in acest moment statia de oxigen a unitatii spitalicesti. Miza schimbului consta in faptul ca terenul spitalului se afla „la strada”, iar stomatologul Calin Tataru vrea sa isi ridice acolo o clinica medicala privata.
Povestea terenului a inceput in anul 2007, atunci cand trei persoane (Ioan Gaje, Smaranda Rus si Ileana Gaje) au devenit proprietari pe o suprafata de teren ce se afla in curtea spitalului judetean. Intre timp, suprafata respectiva de teren a fost vanduta catre stomatologul Calin Tataru.
Potrivit documentelor pe care le detine unitatea spitaliceasca, suprafata de teren aflata in proprietatea doctorului Calin Tataru se afla in apropierea heliportului folosit de catre aparatele de zbor ale SMURD in cazurile in care este necesar transportul de urgenta a unor persoane aflate in stare grava. In aceste conditii, o constructie in imediata apropiere ar fi stanjenit in mod vizibil activitatea. Din acest motiv noul proprietar s-a gandit sa schimbe amplasamentul si a solicitat Consiliului Judetean, care este proprietarul terenului din vecinatate, sa schimbe locul cu altul, aflat in fata, cu acces la strada George Cosbuc, dar pe care se afla statia de oxigen.
In 2009, proprietarul a facut o solicitare in acest sens, pentru care a primit din partea spitalului un acord de principiu, dar cu unele conditii: solicitantul trebuia sa mute statia de oxigen pe cheltuiala sa, cu tot ce insemna autorizatii si avize pentru noua constructie.
Managerul Spitalului Judetean, dr. Calin Pop, spune ca situatia nu este tocmai cea mai buna pentru unitatea pe care o conduce si, chiar daca activitatea medicala nu va fi afectata de schimbarea amplasamentului statiei de oxigen, se creeaza un anumit disconfort in spital.
„Se presupune ca acest proprietar ar urma sa suporte toate costurile care ar decurge din schimbul de terenuri. Oricum, situatia creeaza un disconfort pentru functionarea spitalului, dar in formula in care terenul lui se gaseste in imediata apropiere a heliportului, iar o eventuala amenajare a acestui heliport ridica probleme… In aceste conditii, Consiliul Judetean va lua decizia daca va accepta sau nu acel schimb de teren pe care il solicita actualul proprietar de teren”, a declarat managerul spitalului, Calin Pop.
In aprilie, spitalul a primit o adresa din partea Consiliului Judetean in care se solicita intocmirea unui raport din care sa rezulte avantajele si dezavantajele acestui schimb de terenuri pentru unitatea spitaliceasca, precum si stadiul in care se afla investitia pentru amplasarea heliportului, dar si modul in care ar afecta o eventuala constructie functionarea heliportului.
Directorul administrativ al unitatii spitalicesti, Mircea Ghetie, crede ca repartizarea unei alte suprafete de teren din afara zonei de protectie a spitalului ar fi cea mai buna solutie.
„Avand in vedere ca terenul s-a retrocedat din domeniul public intr-o zona de protectie, nu e bine pentru spitalul nostru… In acest moment, translatarea sau reatribuirea suprafetei de teren echivalente undeva in zona limitrofa a proprietatii spitalului cred ca ar fi singura solutie benefica”, a declarat directorul administrativ al spitalului, Mircea Ghetie.
Calin Tataru, proprietarul terenului din curtea spitalului, nu a vrut sa faca niciun comentariu referitor la posibila tranzactie imobiliara cu statul, pana dupa realizarea acesteia.
Sursa: Angela Sabau