Vezi VIDEO
Pensiile mici, dar si traiul din ce in ce mai scump ii impinge pe tot mai multi pensionari baimareni sa recurga la imprumuturi, pentru a reusi sa se descurce de la o luna la alta. Peste jumatate dintre membrii cotizanti ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Baia Mare au solicitat un imprumut in ultimele noua luni, iar odata cu venirea sezonului rece, numarul celor care vor avea nevoie de bani va continua sa creasca.
Pentru a apela la un imprumut de pana la 1.500 de lei de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Baia Mare, varstnicii trebuie sa fie membri cotizanti de cel putin trei luni, iar pensia acestora sa nu depaseasca 450 de lei. Pentru sume mai mari, acestia trebuie sa se prezinte cu garantii, care sa poata achita imprumutul in situatia in care titularul contractului nu mai poate restitui suma primita. Numarul varstnicilor care apeleaza la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Baia Mare pentru a primi bani cu imprumut este tot mai mare, in conditiile unor venituri reduse si a cheltuielilor ridicate.
“In anul acesta, am dat imprumuturi in valoare de peste 5.600.000 de lei, la peste 3.200 de persoane care au pensiile pana la 450 de lei. Fata de anul trecut, sumele au crescut datorita faptului ca sunt probabil tot mai multi pensionari care ajung cu pensii mici, din cauza situatiei economice, dar si datorita faptului ca am crescut valoarea imprumutului de la 5.000 la 6.000 de lei in acest an. Acum, in perioada lunilor septembrie si chiar octombrie, au crescut foarte mult imprumuturile, mai ales cele mici, respectiv cele care se acorda pana la 1.500 de lei”, a explicat presedintele interimar al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Baia Mare, Ioan Trif.
Daca pe parcursul anului varstnicii au nevoie de bani pentru a-si putea achizitiona alimente sau medicamente, odata cu venirea iernii pensionarii baimareni se gandesc cu teama la facturile care urmeaza sa vina sau la ce vor pune pe masa de sarbatori.
„Am luat un imprumut de 2.000 de lei, fiindca pensia mea e foarte mica si asa ma pot descurca, deci pot cumpara in casa lucrurile necesare pe rand si asta e… Sper sa ma descurc bine, ca acum imi dau datoria inapoi, se termina datoria si scot din nou. Eu cu asta ma ajut, fiindca cu pensia care mi s-a dat nu stiu daca m-as putea descurca”, a aratat o pensionara, Gaspar Ilona.
„Am platit cotizatia si ma gandesc sa iau si un imprumut, ca altfel nicicum nu se poate, ce sa facem…Apoi o sa iau cat imi dau, cam 2.000 de lei, ca de mult timp sunt aici. Trebuie sa platesc ce am datorie si gata, iar apoi sa mai traiesc si eu cumva, nu? Mai am nevoie la taxe, la restul, fac si eu cum pot”, a povestit o alta pensionara, Iuliana Miraut.
Cu toate ca majoritatea sumelor de restituit nu sunt foarte mari, fiind impartite in maximum 18 rate, numerosi pensionari se confrunta cu greutati la restituirea banilor imprumutati. In situatii de acest gen, Casa de Ajutor Reciproc modifica numarul ratelor, pentru ca valoarea lunara de plata sa fie mai mica.
Daca tot nu sunt achitate restantele, sunt trimise somatii de plata, iar in ultima instanta, Casa de Ajutor Reciproc se adreseaza Casei de Pensii care ulterior pune poprire pe pensia lunara.
Sursa: Gabriela Kuhajda