![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Sase persoane sunt suspectate ca au racolat, prin intermediul mai multor firme de plasare a fortei de munca, zeci de cetateni romani, pe care i-au trimis la munca in Cehia, Spania si Italia, unde au fost exploatati prin munca de angajatorii straini. Printre victime se numara mai multi maramureseni care au ajuns sa lucreze precum sclavii in tarile din Occident. Victimelor li se prezentau oferte avantajoase, conditii de cazare foarte bune (gratuite) si salarii atractive insa, in strainatate, niciuna dintre aceste promisiuni nu era respectata.
Nu mai putin de 120 de oameni au cazut in plasa traficantilor. In acest moment, 22 de persoane sunt audiate de catre procurorii DIICOT, in Iasi si Bucuresti, suspectii fiind ridicati in urma a 21 de perchezitii efectuate in Ilfov, Brasov, Salaj, Iasi si Bucuresti.
In aceasta dimineata, 2 iunie, ofiterii Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, impreuna cu procurori DIICOT -Structura Centrala, au destructurat o retea de criminalitate organizata cu preocupari pe linia traficului de persoane, in scopul exploatarii prin munca pe relatia Cehia, Spania, Italia.
Gruparea era formata din cinci membri, suspectati ca, incepand cu anul 2009, au racolat cetateni romani de pe intreg teritoriul tarii, prin intermediul mai multor firme de plasare a fortei de munca, coordonate de catre Stejerel Niculcea (53 de ani) si Gheorghe Caia (50 de ani). Acesta era sprijinit in activitatea infractionala de suspectele E.M., care actiona pe zona Bucuresti si judetele limitrofe, V.S., care actiona pe raza municipiilor Brasov, Timisoara si Iasi, C.P. si K.K., ce actionau pe raza judetelor Salaj, Satu Mare si Maramures.
Din investigatiile efectuate a reiesit acestia au racolat, in perioada 2009-2011, un numar foarte mare de persoane ce au fost trimise la munca in Cehia, Spania, Italia, unde au fost exploatate prin munca de angajatorii straini. Intre racolatorii din Romania si angajatorii sau intermediarii straini existau intelegeri prealabile pentru furnizarea cat mai multor cetateni romani ca forta de munca pe relatia externa.
Cetatenilor romani li se prezentau oferte de munca avantajoase, conditii de cazare foarte bune (gratuite) si salarii atractive, cuprinse intre 800-1200 euro/luna, insa, in strainatate, niciuna dintre aceste conditii nu era respectata, in sensul ca erau cazati in conditii mizere in spatii insalubre, adesea cu igrasie si insecte in camere, fara paturi, apa curenta si caldura, pentru care erau obligati sa plateasca diferite sume de bani, iar dupa prestarea activitatilor lucrative acestora li se refuza plata salariilor promise sau erau remunerati cu sume infime.
Se proceda astfel pentru a-i determina pe cetatenii romani sa renunte la locul de munca si pentru a fi inlocuiti cu alte serii de muncitori care plateau comisioane in Romania (intre 800 – 1200 RON), existand profituri atat pentru racolatorii romani, cat si pentru angajatorii straini.
Pana in prezent, au fost audiate peste 50 de victime ale gruparii, insa sunt identificate mult mai multe persoane ce urmeaza a fi audiate.
Pentru atragerea a cat mai multi solicitanti de oferte de munca, membrii gruparii si-au infiintat, de-a lungul timpului, societati comerciale de plasare a fortei de munca. Pe fiecare firma se desfasura recrutare si plasare a fortei de munca pentru o anumita perioada de timp, dupa care activitatea era transferata pe o societate noua, despre care solicitantii nu aveau referinte negative din media, internet sau alte surse, profiturile obtinute fiind impartite intre mebrii retelei.
In urma punerii in aplicare a autorizatiilor de perchezitie emise de instanta de judecata competenta, s-au efectuat descinderi la sediile firmelor de plasare a fortei de munca si la domiciliile suspectilor, fiind ridicate inscrisuri si mijloace materiale de proba pentru documentarea activitatii infractionale a gruparii infractionale.
Cei in cauza au fost condusi pentru audieri la sediul DIICOT – Structura Centrala, urmand a se dispune masurile procedurale fata de acestia. Ei sunt cercetati pentru savarsirea infractiunilor de trafic de persoane un vederea exploatarii prin munca si initierea, sprijinirea, aderarea la un grup de criminalitate organizata.
Sursa: Vasile Dale