![]() |
![]() |
Americanii au avut ocazia sa admire, timp de aproape trei saptamani, zeci de covoare traditionale realizate de catre unul dintre mesterii populari cei mai vestiti din Maramures – Victoria Berbecaru. Inedita expozitie ajunsa peste ocean a fost realizata in localitatea Botiza si a fost „exportata” la New York cu ajutorul Institutului Cultural Roman, pe final de martie. In cadrul evenimentului, extrem de apreciat de bastinasii din America, a fost organizata si o prezentare „live” a modului in care sunt lucrate manual tesaturile.
In plus, pe langa coloratele „toluri”, in expozitie a fost prezentat si un experiment artistic neobisnuit. Tesatoarele din Botiza s-au pus pe munca si au scos la razboi doua covoare concepute dupa schitele unui artist renumit. Este vorba de Mircea Cantor, cunoscut in intreaga lume pentru abordarea neobisnuita a artei si pentru imbinarile dintre traditional si modern. Acesta a fost de altfel si initiatorul manifestarii culturale din metropola americana.
Covoarele traditionale din Maramures au fost expuse intr-un spatiu cultural care apartine de Ambasada Frantei la New York – „La maison francaise”. Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului a fost acela de a sublinia utenticitatea acestei arte si de a da privitorilor ocazia de a admira frumusetea acestor obiecte traditionale.
Victoria Berbecaru este una dintre tesatoarele renumite din Maramures. A contribuit la revitalizarea traditiei tesutului de covoare in anii ‘70, cand s-a stabilit in satul maramuresean Botiza. Alaturi de femeile mai in varsta din sat, a inceput sa inregistreze vechile tehnici ale vopsitului folosind exclusiv plante si motivele traditionale, multe din ele pe cale de disparitie. A mentinut aceasta traditie de-a lungul a mai mult de patru decenii, contribuind la initierea unei noi generatii de tesatoare.
In ce-l priveste pe artistul Mircea Cantor, acesta spune ca prin experimentul incercat alaturi de mesterii traditionali din Maramures a vrut sa creeze o paralela intre obiceiurile romanesti si modernism.
„Nu am dorit sa copiez o traditie deja existenta, ci sa actualizez practici artistice conform viziunii mele. Din acest motiv am introdus avioanele si ingerii. Nu veti vedea niciodata pe covoarele romanesti reprezentati ingeri sau avioane. Este mai degraba o dihotomie intre doua realitati, cea vizibila si cea invizibila. in plus, exista asocierea cu covorul zburator oriental. Idealul de a zbura si a traversa spatiul sunt profund inradacinate in aspiratiile umanitatii. De la pasari, fluturi si alte fiinte am cautat intotdeauna sa simbolizam si sa copiem intr-un mod concret libertatea lor de miscare. Astazi, cand farfuriile zburatoare nu mai sunt un tabu, iar ingerii sunt mai degraba creaturi mitice, avioanele par a avea pentru noi mai mult sens. Dar oare chiar asa si este?”, se intreaba artistul.
Expozitia maramureseana de la New York s-a incheiat pe data de 15 aprilie, iar Victoria Berbecaru se va intoarce acasa, in Botiza, pentru a continua traditia tesutului si pentru a organiza alte noi evenimente care sa duca vestea judetului si mesterilor populari peste hotare.
Sursa: Andrei Gherghel