![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Studentii care fac parte din Ansamblul Folcloric al Universitatii de Nord le-au aratat astazi, 11 mai, baimarenilor cum se desfasura, in urma cu cateva zeci de ani, in satele din judet, o sezatoare autentica maramureseana. Petrecaretii, imbracati in straie populare, au intrat foarte bine in rolurile lor, reconstituind momentele si atmosfera de pe vremurile in care satenii organizau – de multe ori ad hoc – astfel de intalniri, care aveau scop de intrajutorare sau pur si simplu de distractie.
Poftiti la sezatoare! Pareau sa spuna azi, 11 mai, studentii de la „Nord”, care fac parte din Ansamblul Folcloric al Universitatii de Nord. Acestia, invitati de „gazda”, pe care au ajutat-o prima data la treburile gospodaresti, au servit un paharel de horinca, au horit si au jucat intocmai ca niste adevarati tineri moroseni, ce petreceau acum 50 de ani in satele din judet. Atmosfera „i-a prins” si pe cei prezenti in sala arhiplina a Teatrului de Papusi din Baia Mare, care i-au rasplatit pe studenti cu ropote de aplauze.
„Ne-am implicat foarte mult si am pus suflet in ceea ce am facut aici. Camasa este lucrata de mana, la fel si zadiile. Prin urmare, este un costum autentic. Cu totii am incercat sa fim, in aceasta sezatoare, cat mai aproape de traditie, de ceea ce era odata”, a spus Anamaria Cardos, studenta in anul I la Etnologie.
Judecand dupa reactiile pozitive ale „oaspetilor” din sala de teatru, studentii au reusit pe deplin sa redea atmosfera de buna-dispozitie creata odinioara, la sezatori, in satele din Maramures.
„Ma bucur ca se revine la traditii si ca tineretul este interesat mai nou de muzica, de dansul autentic”, a spus Oniga Aurica, care urmarea spectacolul prin crapatura usii, tinand in brate un bebelus.
Spectacolul cultural „Sezatoare Maramureseana”, coordonat de Mircea Muresan, face parte din proiectul „Cultura urbana vs cultura traditionala”, finantat de guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei si a fost organizat de catre Asociatia Liga Studentilor “Pintea Viteazul”.
Sursa: Andrei Gherghel