![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Un eveniment atipic a avut loc astazi, 24 iunie, in orasul Baia Mare, dar si in alte localitati din tara si din strainatate. La initiativa asociatiei bucurestene „La blouse roumaine”, romanii de pretutindeni s-au mobilizat pentru a organiza o sarbatoare dedicata iei, bluza traditionala romaneasca. Atat barbatii, cat si femeile au raspuns pozitiv initiativei si, pe parcursul zilei de astazi, au purtat cu mandrie ia la manifestarile publice sau in activitatile cotidiene.
In Baia Mare, Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara a organizat o parada a iei, la care au luat parte zeci de baimareni. Singurul accesoriu obligatoriu pentru a lua parte la parada a fost ia traditionala, accesorizata de catre participanti cu diferite alte obiecte vestimentare si bijuterii. Evenimentul s-a aflat anul acesta la prima editie, insa organizatorii doresc ca el sa devina o traditie, pentru a putea promova ia in randul tinerilor, dar si al strainilor.
„Important este sa incercam sa implementam in memoria baimarenilor ideea ca aceasta ie poate fi sarbatorita si ca asa ne putem face, intr-un fel, cunoscuti, dar si sa facem cunoscute celor din lumea larga creatiile deosebit de valoroase ale poporului nostru. Noi suntem aici un loc in care aceste piese inca se mai produc, nemaivorbind de faptul ca lazile de zestre ale bunicilor le mai pastreaza pe cele vechi. Ce vrem noi sa aratam este ca si la o imbracaminte moderna, aceasta poate sa fie o piesa forte”, a aratat muzeograful Janeta Ciocan.
Unii dintre participanti au ales sa imbrace nu doar ia traditionala din Maramures, ci intregul costum popular. In ciuda caldurii de afara, acestia au rezistat eroic, de dragul promovarii traditiei.
„M-am imbracat in portul traditional mostenit din mosi stramosi. E o ie – in Maramures ii spune camesa -, lucrata manual, de la panza la cusaturi, motivele traditionale, cunoscute si arhicunoscute in Maramures, zadiile, care sunt specifice Ieudului si zonei de Valea Izei si, bineinteles, nelipsitele opinci cu strimflii – noi le spunem ciorapi, dar nu asa se spune -, de lana, tot lucrati manual”, a explicat una dintre participante, Ileana Horoba-Danci.
Vedeta paradei a fost un pusti de doar cativa ani, care a ales sa se alature campaniei, imbracand o ie si o palarie traditionala. Baiatul si-a adaugat steagul Romaniei la tinuta, pentru a certifica autenticitatea iei. „M-am imbracat cu o camasa traditionala, pentru ca astazi e Ziua Camasii Traditionale si e o zi foarte frumoasa”, a marturisit Matei.
Participantii la parada au pornit din Piata Revolutiei, impreuna cu membrii Ansamblului Folcloric Transilvania, care s-au alaturat manifestarii si care au cantat pe tot parcursul traseului. Acestia au strabatut orasul si s-au oprit abia la Muzeul Satului, unde au continuat petrecerea in cinstea iei. Institutia de cultura a gazduit, astazi, si doua expozitii – una de porturi populare si o alta de fotografii si desene -, care au avut ca tematica centrala ia.
Sursa: Gabriela Kuhajda