![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Tarani la valtoare, la cosit, la cules de cartofi, dar si mestesuguri pe cale de disparitie au fost surprinse in fotografiile expuse astazi, 18 iunie, pe simezele Salonului Artelor de la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare. Fotografiile, ce au pe langa valoare de document etnografic si rolul de a pastra traditiile maramuresene, au fost realizate de patru artisti fotografi, in cadrul celei de-a VIII-a editii a taberei „Fotoetnografica”, desfasurata la jumatatea lunii septembrie a anului trecut.
Peste 50 de fotografii ce surprind momente din viata si indeletnicirile satenilor de pe Valea Izei au fost expuse in cadrul vernisajului „Fotoetnografica”. Cu toate ca artistii au fost optimisti si multumiti de ceea ce au mai gasit in teren, multe dintre aceste mestesuguri imortalizate de fotografi, cum ar fi potcovitul sau olaritul, sunt pe cale de a deveni doar o amintire in satele din Maramures.
„Se pare ca acest proiect va continua pana la 12 – 15 editii, pentru ca in teren gasim mai mult decat ne-am propus si asta e bine, pentru ca vom continua pana cand terminam de scanat toate zonele etnografice ale Maramuresului”, a aratat coordonatorul taberei, Felician Sateanu.
Instantaneele realizate in editiile taberei „Fotoetnografica” au ca scop, potrivit organizatorilor, pastrarea traditiilor din Maramures si, totodata, constituie una dintre cele mai importante arhive de documente etnografice din tara.
„Noi venim in fata publicului cu o expozitie de aproximativ 55 – 60 de tablouri si cu minialbumul, dar mult mai important este altceva: faptul ca in arhivele noastre intra minimum 10.000 – 12.000 de instantanee, ori o arhivare atat de serioasa va duce, la terminarea taberei, sa avem in mod sigur, cea mai importanta arhiva de document etnografic nu numai din Transilvania, dar si din Romania”, a spus directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, Stefan Maris.
Fotografiile expuse au fost realizate de Felician Sateanu (Baia Mare), Costas Dumitrescu (Bucuresti), Ionel Onofras (Iasi) si Gheorghe Petrila (Oradea). Expozitia va fi deschisa publicului pana in 1 iulie si poate fi vizitata gratuit intre orele 8 si 18.00.
Sursa: Gabriela Kuhajda