Vezi VIDEO
Traditiile maramuresene de Craciun si Anul Nou au fost readuse la viata de copii astazi, 14 decembrie, la Scoala “Nicolae Iorga” din Baia Mare. Festivalul National al Mastilor Populare, aflat la cea de-a treia editie, i-a reunit in acelasi spatiu pe brondosii din Cavnic, colindatorii de la Rozavlea si pe mosii din Coas si Baia Mare. Spectatorii au admirat atat dansurile care alunga spiritele rele, cat si mastile aduse din toata tara.
Editia a treia a “Festivalului National al Mastilor Populare” a reunit in acest an 172 de masti populare din 21 de judete, care au fost expuse la Scoala “Nicolae Iorga” din Baia Mare. Un juriu de specialitate a decernat premiul pentru cea mai frumoasa masca realizata de un elev. Marele premiu a fost obtinut de Mihai Catalin Alexandru, elev in clasa a X-a la Scoala de Confectii si Arte Carol I Sibiu. Au mai fost oferite zece premii si zece mentiuni.
In cadrul sarbatorii a fost inclus si un program artistic cu traditii si obiceiuri de iarna din Maramures.
“Avem formatii din Cavnic, Rozavlea, Scoala din Coas, Scoala nr. 8 Baia Mare si “Nichita Stanescu”, tot din Baia Mare. Acesta este momentul folcloric al festivalului, dar mai avem si aproximativ 180 de masti expuse pe hol, care urmeaza sa fie jurizate”, a spus Mihai Bolos, directorul Scolii “Nicolae Iorga” din Baia Mare.
De departe, brondosii din Cavnic, cei care alunga spiritele rele in Postul Craciunului, au fost cei mai apreciati de catre zecile de copii care au sistat la spectacol.
“Brondosii, la Cavnic, sunt din 1617, cand am fost invadati de tatari. La monumentul care se afla in estul Cavnicului, acolo le-au speriat caii tatarilor, acestia au cazut de pe cai si asa au reusit sa ii invinga. Acesti brondosi vor veni in casele dumneavoastra si, scuturandu-se, vor alunga raul din case”, a mentionat Viorel Pop, coregraful Brondosilor din Cavnic.
Nu au lipsit de la eveniment nici tobele si mosii. “Am venit sa colindam. Suntem echipati cu toba. O sa si dansam si o sa uram”, a spus Tudor Jecan, membru in grupul “Mosutii” de la Scoala “Nichita Stanescu”.
Spectatorii s-au declarat extrem de incantati de ceea ce au vazut, tinerii afirmand ca au avut multe de invatat despre traditiile si obiceiurile zonei in care traiesc. “Mi s-a parut foarte interesant, multa cultura, iar traditiile au fost foarte interesante. Dansurile lor mi-au placut cel mai mult, cantecele, colindele. Cam toate”, a explicat Andreea Luca, eleva a scolii organizatoare.
Festivalul national s-a bucurat si de invitati de seama de la institutii din oras si judet, printre care Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, Muzeul de Etnografie si Penitenciarul Baia Mare.
Sursa: Catalin Tineghe