![]() |
![]() |
Costume populare, tropotite, chiuituri de pe Chioar si Iza si horinca asa cum numai maramuresenii stiu sa faca. Toate s-au gasit astazi, 30 ianuarie, la Casa de Cultura din Somcuta Mare, acolo unde Asociatia Tara Chioarului si autoritatile locale au organizat “dantul cosercilor” – o tentativa de a recupera din traditiile odinioara respectate cu sfintenie in comunitate. Reintoarcerea la origini a suscitat interesul multor localnici, care abia au incaput sa dantuiasca printre cosurile pline cu bunatati aduse de gazdoaiele din satele apartinatoare orasului Somcuta Mare. Chiar daca printre straiele morosenesti s-au vazut si adidasi, blugi, fustite mini sau tocuri cui, toata lumea a petrecut in cantec si voie buna, sugerandu-le organizatorilor ca vergelul de azi merita sa aiba sot.
Ceterasi de prima mana si-au “ars” arcusurile astazi la vergelul pus la cale de Asociatia Tara Chioarului in Somcuta Mare, iar sumnele cu ciur ale fetelor si “maretele” pene din clopurile feciorilor au luat ochii celor care s-au aflat la casa de cultura din oras. Tineri si batrani au uitat pentru o clipa de diferentele dintre generatii si au dantuit pe hori din Chioar, Codru si Iza, pentru a demosntra ca fiecare zona are traditii care merita pastrate.
“Am incercat sa le oferim o bucurie oamenilor, sa ne intoarcem la traditii prin organizarea primei editii a acestui vergel. Dorim sa castigam tineretul, sa punem in valoare obiceiurile. Fiecare localitate s-a pregatit cu ceva specific din zona sa. Manifestarea aceasta inchide un proiect ce s-a derulat timp de doua luni, prin Fondul de Dezvoltare al Regiunii Eurocarpatice, program pe care Asociatia Tara Chioarului l-a accesat pentru a crea costrume populare pentru tineri si a le aduce pe scena, in fata publicului,” spune Dana Both, organizator si secretar al Primariei Somcuta Mare.
Gospodinele din fiecare sat apartinator de Somcuta Mare au pregatit cosuri pline cu horinca de prune, carnati, slanina afumata si paine de casa si le-au acoperit cu stergare brodate de mana, intocmai cum faceau bunicile lor pe vremuri, cand se juca “dantul cosercilor”.
“Pe vremuri, fiecare gospodina venea cu preparate de casa, un pahar de tuica, de vin, angajau formatii si organizau un dans, ori la intrare ori la iesirea din post. Daca va prinde viata – de ce nu? – aceasta manifestare poate castiga un caracter permanent in Somcuta”, marturiseste Dorinel Alb, primar al orasului Somcuta Mare.
![]() |
![]() |
Carcotasi au fost, ca la orice manifestare. Au fost voci care au reprosat ca vergelul de astazi nu avut nicio legatura cu ce a fost odata aceasta traditie, insa aceleasi voci s-au ridicat la primele acorduri ale muzicantilor si s-au prins in dans. De altfel, printre costumele populare de Chioar si de pe Iza, s-au vazut si blugi, si fustite mini, si adidasi si tocuri cui, insa spiritul a fost acelasi: au tropotit cu totii si au chiuit ca la vergelurile de pe vremuri. Iar organizatorii si-au dat silinta sa pastreze traditia, aducand o formatie adevarata, cu doua acordeoane, gordona, vioara, taragot si saxofon. O incercare care merita sa aiba sot.
Sursa: Alexandru Ruja