Vezi VIDEO
O expozitie inedita de martisoare traditionale, completata de obiecte artizanale poate fi vizitata in holul Institutiei Prefectului, in timp ce pe strazile din municipiu au aparut deja tarabele cu martisoare comerciale. Diferenta dintre cele doua tipuri de martisoare este ca primele respecta traditia in metoda si materialele din care au fost confectioante, iar cele din urma se indeparteaza de semnificatia traditionala a martisorului, apropiindu-se mai degraba de kitsch.
Incepand de azi, 22 febriuarie, in holul Prefecturii poate fi vizitata o expozitie de martisoare traditionale si obiecte artizanale, realizate de doua pensionare. Cele doua, Florica Roman si Ana Metenti, una fosta invatatoare, iar cealalta fosta functionara, s-au hotarat sa lupte cu kitsch-ul si prostul gust, astfel ca au inceput sa confectioneze martisoare si alte obiecte artizanale, respectand metoda si materialele traditionale.
„Ideea a fost sa facem obiecte traditionale, din materiale naturale, sa luptam impotriva kitsch-ului”, spune Ana Metenti.
De la martisoare cu celebrul snur rosu si alb, pana la sticle imbracate in margele, zgardane morosenesti sau traistute, zadii, clopuri sau alte obiecte artizanale, femeile au pus in vanzare obiectele realizate de ele. Piesa de rezistenta, insa, este de departe martisorul realizat manual din dantela numita „frivolite”. Acesta, mai spune Ana Metenti, este dantela care se purta cu ani in urma la curtile domnesti.
„Printesele si domnitele de la Curtea Frantei purtau, cu secole in urma, dantela „frivolite”. Martisoarele sunt facute din acelasi tip de dantela”, explica ea.
Expozitia va ramane deshisa pana joi in holul Prefecturii, dupa care se va muta la Camera de Comert si Industrie unde va ramane deschisa vineri, sambata si duminica, urmand ca de luni, din 1 pana in 4 martie, sa poata fi vazuta la Biblioteca Judeteana, unde poate fi vizitata in cadrul Targului de martisoare.
Pe strada insa, lucrurile au cu o totul o alta…culoare. Chiar daca mai sunt cateva zile pana de 1 martie, unii comercianti au ales deja sa lupte cu temperaturile scazute si sa iasa la tarabe cu martisoare. Ciudat e ca toti vanzatorii ambulanti vand exact aceleasi tipuri de martisoare: brose, inele sau cercei din metal, ”suflate cu aur” de 24 de karate, spun ei laudandu-si marfa si au si de ce pentru ca preturile sunt destul de piperate pentru perioada de criza economica. Acestea incep de la 15 lei si pot ajunge chiar si la 60 lei, depinde de preferinte si de… gramaj, desigur. Comerciantii spun ca modernele martisoare sunt aduse din Bucuresti.
„Marfa o luam de la Bucuresti. Anul trecut nu s-a prea vandut asa ceva, abia anul asta au inceput sa intre in moda. De vandut, nu prea vindem ca nu are lumea bani si e si prea repede. Lumea vine mai mul si se uita. Studiaza piata deocamdata”, spune Doina Codrea, una dintre primele vanzatoare de martisoare care au iesit la tarabe.
In situatia in care toti comerciantii vor alege sa vanda acelasi tip de martisoare, nu va fi prea mare disputa intre doamnele si domnisoarele care le vor primi si nici domnii nu vor avea parte de mari batai de cap atunci cand le vor alege.
Sursa: Angela Sabau, Calin Dragomir