Vezi VIDEO
In ciuda pretentiilor Uniunii Europene, in Maramures se taie porcii tot dupa traditie. Guitatorii sunt asomati cu… baioneta, iar toba si slanina se pun la afumat ca acum 100 de ani. Obiceiurile vechi par a nu vrea sa moara, insa vremurile noi aduc abordari noi. Traditia se amesteca cu modernismul, dar… nu asa cum ar vrea UE. In Sacalaseni, in gospodaria lui Emilian Pop, carnatii de anul acesta sunt “updatati” cu carne de… strut. Are mai putin colesterol, ori mancatul sanatos a devenit un adevarat cult in unele tari europene.
Acasa la Emilian Pop, primarul comunei Sacalaseni, taierea porcului s-a facut dupa traditia din mosi-stramosi. Alesul local crede ca obiceiurile noastre alimentare sunt mult mai sanatoase decat ale multor europeni care au impresia ca mai curati si mai priceputi decat noi.
„Vor sa ne invete sa nu ne mai taiem porcul… Noi asa am crescut, si n-am crescut rau, sa stiti… N-o fost nici atatea boli, nici atatia la dezintoxicare… Atunci cand la noi erau interzise taierile de porci, cu gainile, cu vaca nebuna, am vazut cu ochii mei in Italia taind un vitel, in conditii mult mai improprii decat se considera a fi ale noastre. Asa ca… Si-n plus, avem un stil de a lua de afara totul de bun si o multime nu sunt deloc bune”, a precizat primarul, taind o bucata de carne pentru tocatul in carnati.
La capitolul retete culinare, gazdoaiele Pop din Sacalaseni s-au intrecut pe sine. Un strut era pregatit in congelator pentru a fi adaugat in deliciosul amestec pentru carnati. Asta datorita faptului ca familia primarului creste struti. Specialitatea din struto-porc este mult mai sanatoasa, explica edilul, pentru ca are mai putin colesterol.
“Carnatul de anul asta va avea in compozitie o parte de carne de strut, e mai putin colesterol, mai ia din grasimea ce o are carnea de porc si da un gust placut. Strutul l-am taiat cu ceva timp in urma…era pus la congelator. Va fi carnat si cu carne de strut,” spune Emilian Pop, care insa avertizeaza ca nu e in regula sa renuntam la traditii si ca o parte din regulile impuse de Uniune nu sunt respectate in multe tari din Europa.
![]() |
![]() |
“Eu sper ca traditia taierii porcului sa se perpetueze sute de ani de acum inainte, aici, in Chioar, si peste tot. Si-n plus, toata tarasenia aceasta a sacrificarii porcului are rostul sau, de a aduna familia, de a-i aduce inapoi la tara pe tineri, alaturi de parinti. E pacat sa se piarda”, a conchis alesul local.
Cat despre carnatul de struto-porc, el a fost pus automat la afumatoare, iar sotia primarului a spus razand ca nu „insista” sa dea sfoara in tara despre originalul preparat. Nu de alta, dar oaspetii vor avea cu totii curiozitatea sa deguste carnatul special!
Sursa: Alexandru Ruja