![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Cea mai longeviva sarbatoare din tara, “Targul cepelor”, s-a desfasurat ieri, 14 septembrie, la Asuaju de Sus. Ajunsa in acest an la a 44-a editie, manifestarea a fost un prilej potrivit ca maramuresenii sa admire portul popular autentic, sa asculte folclor din zona Maramuresului, dar si sa cumpere produse traditionale. Evenimentul s-a bucurat de o prezenta numeroasa, la sarbatoare participand persoane venite din toate colturile tarii, dar si din strainatate.
„Targul cepelor” din Asuaju de Sus are o traditie de circa 100 de ani. Manifestarea a devenit una de amploare de 44 de ani. “Este cea mai longeviva sarbatoare din tara. Din ’68, de cand s-a infiintat centrul de creatie, dar aceasta sarbatoare e de peste 100 de ani, numai ca nu era la scena deschisa, veneau toate fetele si feciorii din Codru cu carute, pe jos la targul fetelor si al cepelor de la Asuaj, era si targul cepselor, adica al podoabelor de pe cap cu care se mandreau. Isi etalau portul popular, podoabele de pe cap”, a explicat primarul comunei Asuaju de Sus, Vasile Boitor.
Etnologii spun ca serbarea campeneasca de la Asuaj se aseamana cu traditionala serbare populara nationala de pe Muntele Gaina. “Aici suntem la serbare campeneasca. Seamana cu ce se intampla pe Muntele Gaina. Tot la fel a fost si pe vremuri: targ de fete. Batranii spuneau targ de cepse, care nu erau altceva decat podoabe puse in par de fete. Si din targul cepselor, ceva functionari pe vremea austro-ungarilor a inteles targul cepelor. Nu-i bai, ca imbinam fetele cu cepele”, a precizat etnologul Emil Domuta.
In cadrul targului au fost expuse mai multe produse traditionale, iar comerciantii s-au putut lauda cu produsele preparate in propriile gospodarii. “Ma prezint cu produse facute traditional. Sunt din comuna Cicarlau. Am venit si eu prima data la acest festival, imi pare bine si este foarte frumos”, a spus una dintre comerciante, Elena Babici.
“Targul cepelor” de la Asuaju de Sus a avut si in acest an un program variat: de la concerte pentru tineri si discoteca in aer liber pana la un spectacol artistic in care au putut fi admirate formatii si ansambluri profesioniste din folclorul maramuresean.
Sursa: C.T.