![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Forfota mare astazi, 11 octombrie in satul Sasar apartinand de comuna Recea. Imbracati in straie populare, gospodarii s-au pregatit de la primele ore ale diminetii sa mearga in vie, la culesul strugurilor. Oamenii s-au adunat in curtea familiei gazda unde si-au pregatit cele necesare pentru „suretit”. Inainte de a se apuca de treaba, clacanii au fost ospatati cu bunatati binecuvantate de preotul satului, dupa care acestia s-au indreptat spre vie pentru a-si strange recolta.In satul Sasar, culesul strugurilor se transforma intr-o adevarata sarbatoare. La fel s-a intamplat si astazi, 11 octombrie. Oamenii s-au pregatit de dimineata buna sa plece in vie. Totul s-a desfasurat dupa un un anumit ritual pastrat din mosi-stramosi.
La Sasar, culesul strugurilor e un moment de bucurie si de comuniune intre oameni. Localnicii marturisesc ca pregatirile pentru „suretit” au inceput cu o zi inainte. Familiile gazda unde s-au adunat clacanii au pregatit bucatele traditionale pentru a-i ospata asa cum se cuvine pe cei care participa la stransul recoltei.
„Ieri am facut cozonacii, gogosile, aperitive, am umplut sarmalele. Azi dimineata am pregatit mesele si am aranjat sa fie straie de sarbatoare. Ii invitam pe prieteni cu familia sa vina la noi si pregatim masa de dimineata, ii intampinam cu o felie de cozonac, o gogoasa, un pahar de palinca, dupa care mergem la vie”, a relatat sotia din familia gazda, Adina Ciociu.
Inca de la primele ore ale diminetii la una din cele mai harnice familii din sat s-au strans localnicii imbracati in straie populare. De fapt a venit un intreg alai format din muzicanti si din cei implicati in „suretit” pentru ca la munca nu se poate merge decat cu voie buna.
Pentru culesul strugurilor, oamenii au venit de acasa cu cele necesare acestei activitati. In straful tras de cai s-a asezat cada in care sunt stransi strugurii, dar si moara cu care sunt storsi pentru a fi transformati in vin.
„Fiecare vine pregatit de acasa cu cos, cu foarfeca sau cu cutit, cu ce se taie strugurii si mergem impreuna toti la vie. Am pus cada, o sa punem moara cu care se daralesc strugurii si cosurile in ce sa culeaga”, a mai spus Adina Ciociu.
Inainte de a pleca spre vie, oamenii au fost ospatati, insa numai dupa ce mancarea a fost binecuvantata de preotul satului. „Multumim Bunului Dumnezeu ca avem o zi binecuvantata. Clacanii s-au asezat la masa. Imbuca de cateva ori, dupa care parintele da binecuvantare si ne vom duce la vie. La noi asa este de dimineata. Trebuie omul sa bea un pahar de palinca, sa imbuce ceva si apoi la lucru”, a declarat primarul comunei Recea, Octavian Pavel.
Traditia „suretitului” in satul Sasar a fost predata din generatie in generatie. Oamenii locului nu se dezmint si vor sa duca mai departe acest obicei.
„Suretiul la noi in satul Sasar este o traditie foarte veche. In Sasar sunt foarte multe vii, fiecare cetatean are o vie si se pastreaza din generatie in generatie. Aici vedeti gospodari destul de tineri care au preluat stafeta de la batrani si continuam aceasta traditie pentru ca e frumoasa si avem productii frumoase de vin si vie in zona si sunt recunoscute in piata din Baia Mare”, a declarat directorul Caminului Cultural din Recea, Rodica Babut.
Sarbatoarea din comuna Recea continua si maine, 12 octombrie. „Festivalul Strugurilor”, ajuns la a treia editie si care a debutat astazi, cu traditia suretitului va reuni maine, 12 octombrie peste 10 formatii folclorice. In program mai figureaza un concurs gastronomic, un concurs pe teme viticole, dar si o competitie in cadrul careia vor fi premiate cele mai frumoase si autentice costume populare. Evenimentul din acest an e organizat de Primaria si Consiliul Local Recea in colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Turism.
Sursa: Camelia Tocaci