Mai mult de 1.000 de persoane au fost ucise in Africa de vest de catre Ebola. Cu toate acestea, expertii in sanatate din Statele Unite considera alti virusi mai periculosi decat Ebola. Expertii din Statele Unite considera ca probabilitatea raspandirii virusului Ebola in SUA sau in alte tari dezvoltate este redusa. „Vad Ebola ca pe o amenintare majora pentru zonele care au fost deja identificate, in special pentru tarile din Africa de vest si cea centrala”, a declarat Cecilia Rokusek, expert in sanatate publica. „In opinia mea, nu exista un pericol iminent pentru cetatenii Statelor Unite”, a mai precizat ea.
Cu toate ca alti virusi au o rata a mortalitatii mai mica decat Ebola, ei sunt mai raspanditi in tarile dezvoltate si ucid mai multe persoane anual decat Ebola:
Rabia
Rabia este unul dintre virusii cu cea mai mare rata a mortalitatii din lume. Din Statele Unite, numai 3 persoane au supravietuit bolii fara sa fie vaccinate dupa ce au fost expuse la virus.
Persoanele care au fost muscate de caine primesc imediat vaccinul antirabic, dar in cazul liliecilor exista riscul ca persoana muscata sa nu realizeze ca a fost muscata si sa nu mearga la medic.
In prezent, aproximativ 2 persoane mor anual in Statele Unite din pricina rabiei.
Virusul HIV
Cu toate ca numarul persoanelor care mor anual din pricina virusului HIV s-a micsorat in ultimii ani, acesta ramane un virus periculos pentru Statele Unite si Europa.
In anul 2012, 1,6 milioane de persoane din intreaga lume au murit din pricina virusului HIV si a bolii SIDA.
In SUA, 15.500 de persoane diagnosticate cu SIDA au murit in anul 2010. In total, aproximativ 650.000 de persoane au murit de SIDA in Statele Unite, de la descoperirea bolii, in 1981.
36 de milioane de persoane au murit de SIDA in intreaga lume de la descoperirea bolii.
In prezent, persoanele care au contractat virusul HIV traiesc mai mult decat traiau inainte, datorita dezvoltarii terapiei antiretrovirale. Cu toate acestea, nu s-a descoperit inca remediul pentru HIV.
Gripa
Virusul gripal nu suna prea inspaimantator, dar omoara anual mai multe persoane decat Ebola. In Statele Unite, mor anual intre 3.000 si 49.000 de persoane din pricina virusului gripal. Diferenta atat de mare intre cele doua numere se datoreaza faptului ca multe decese cauzate de gripa nu figureaza oficial in statistici ca fiind cauzate de acest virus.
Centrele de Prevenire a Bolilor din Statele Unite se bazeaza pe anumite metode pentru a estima numarul.
Virusul gripal imbolnaveste mult mai multe persoane decat ucide, intre 3 si 5 milioane de oameni din intreaga lume imbolnavindu-se puternic in fiecare an din pricina acestuia.
Intre 250.000 si 500.000 de persoane din intreaga lume mor anual din pricina gripei, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Virusul H1N1 a omorat intre 151.700 si 575.400 de persoane din intreaga lume intre 2009 si 2010.
Virusii cauzati de intepaturile tantarilor
Virusii transmisi prin intepaturile tantarilor, precum dengue, West Nile si altii ucid anual mai mult de 50.000 de persoane din intreaga lume.
Malaria, care este raspandita tot prin intermediul tantarilor, dar este cauzata de un parazit mai degraba decat de un virus ucide mai mult de 600.000 de persoane in fiecare an.
Cel putin 40% din populatia lumii (2,5 miliarde de oameni) este expusa riscului de a se imbolnavi serios sau de a muri din pricina bolilor cauzate de intepaturile tantarilor.
Rotavirusul
Nu orice persoana este expusa riscului de a contracta rotavirusul, dar in cazul copiilor din intreaga lume acest virus gastrointestinal reprezinta o problema serioasa.
In jur de 111 milioane de cazuri de gastroenterita sunt cauzate anual de rotavirus. Marea majoritate a celor afectati de virus sunt copii mai mici de 5 ani si in jur de 82% dintre decese sunt cauzate de contractarea virusului in tarile dezvoltate.
440.000 de copii mor anual din pricina complicatiilor cauzate de virus, in principal deshidratare.
Sursa: Mediafax