![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Sute de PET-uri si alte gunoaie plutesc pe Somes in jos, maramuresenii le privesc si le lasa sa isi continue drumul spre Tisa, unde maghiarii au facut adevarate baraje ca sa curete apa. In fiecare primvara, situatia se repeta, pentru ca amenintarile autoritatilor maramuresene nu au niciun efect asupra locuitorilor judetului care folosesc albiile raurilor pe post de tomberoane mobile.
Raul Somes arata ca o imensa lada de gunoi. La Ardusat, in zona podului se vede cel mai bine dezastrul. Firul apei este acoperit de PET-uri, pungi din plastic, carpe si cutii goale de conserva. Sanctiunile aplicate de comisarii Garzii de Mediu sau actiunile de ecologizare ale autoritatilor locale sunt total ineficiente. Evident, la fel ca pe Iza sau in alte parti ale judetului, vinovati de poluarea apelor sunt cei din amonte, ceea ce nu e total gresit.
Primarul comunei Ardusat, Ciprian Rus, a declarat ca oamenii se mai ingrijesc de rau si il curata, dar nu au niciun beneficiu, pentru ca raman doar cu munca. „Am avut deja controale de la Garda de Mediu, in fiecare an noi facem curatenie, adunam gunoaiele, dar altii beneficiaza de balast si de nisipul din rau. Sigur ca vin de la vecini, ce arunca gunoiul pe malul raului, de cate ori creste apa vin peturile, iar cand scade raman agatate in tufe. O sa mai facem o curatenie…”, a declarat primarul.
La celalalt capat al Somesului, la Ulmeni, situatia nu e deloc diferita. Din contra, debitul gunoaielor este si mai mare. Primarul din Ulmeni, Lucian Morar, a spus ca an de la an e tot mai grav. ”Ne intrebuintam serios sa strangem gunoaiele”, a spus el, precizand ca ar fi nevoie de masuri mai aspre. „Ce sa zic? Vin din amonte, nu obligatoriu din Chelinta, cat din judetele vecine. Si noi investim timp si munca pentru a curata malurile, apoi iar vin gunoaiele. Si cel mai urat e ca vor incepe sa vina turistii pe malul Somesului si nu vor avea unde sta, de gunoaie…”, a afirmat Lucian Morar.
Toate raurile din Maramures sunt purtatoare de gunoaie, dar nici in restul tarii nu e diferit. Ministrul Mediului si Padurilor a intocmit un proiect de lege care permite sanctionarea primariilor care nu vor intretine albiile cursurilor de apa.
Sursa: Alexandru Ruja