Vezi VIDEO
De aproximativ patru luni, niciun maramuresean nu a mai primit finantare pentru achizitionarea surselor alternative de caldura, prin programul “Casa Verde”. Reprezentantii Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Maramures spun ca de la inceputul programului au fost depuse peste 290 de documentatii pentru accesarea fondurilor, insa din acestea, doar putin peste 80 au fost studiate si in jur de 30 au primit si subventiile. Fonduri ar mai fi pentru aproximativ 120 de persoane, insa tergiversarea validarii dosarelor ii descurajeaza pe maramureseni.
De la sfarsitul lunii iulie, niciun dosar din Maramures n-a mai fost validat pentru a primi subventii in vederea instalarii unor sisteme de incalzire ecologice. Potrivit oficialilor APM, studiul documentatiilor s-a “impotmolit” in aceasta vara, iar de atunci Agentia Fondului de Mediu n-a mai dat niciun semn, fie el pozitiv ori negativ, in acest sens.
“Problema mare care se ridica este faptul ca lucrurile merg foarte greu la Agentia Fondului de Mediu, pana la aceasta data fiind studiate din cele 295 de documentatii depuse, abia 87. 50 au fost respinse si 37 au fost validate. Din a doua transa, 12-16 iulie, pentru Maramures n-au mai aparut pe site-ul Agentiei Fondului de Mediu nici rezolutii negative, nici pozitive privind accesarea fondurilor necesare”, a precizat Viorel Iancu, directorul APM Maramures.
Potrivit oficialilor APM Maramures, fonduri pentru achizitionarea sistemelor alternative de incalzire ar mai fi pentru aproximativ 120 de persoane, insa tergiversarea validarii documentatiilor i-a descurajat pe maramureseni. In primele zile ale lunii noiembrie, doar 12 persoane si-au depus documentatii pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
“Se pot depune in continuare, dar, din pacate, doar 29% din documentatiile depuse pe Maramures au fost analizate, iar din cele analizate, 42% au fost aprobate si 58% respinse. Cei ramasi 800.000 lei impartiti, in medie, la 6, ar ajunge la 120 de persoane”, a adaugat seful APM Maramures.
Suma totala accesata pentru programul “Casa Verde”, la nivelul judetului a fost de 1.788.000 lei din care disponibili ar mai fi 800.000 lei pentru montarea panourilor solare si a centralelor termice pe peleti sau rumegus.
Sursa: Adina Timis