Ministerul Afacerilor Externe (MAE) roman isi exprima „profunda ingrijorare” in legatura cu lansarea de catre RPD Coreeana a unei rahcete balistice, aratand ca este in interesul stabilitatii regionale si, in mod direct, a acestei tari ca Phenianul sa se abtina de la actiuni care duc la escaladarea tensiunii in Peninsula Coreeana.
„Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei isi exprima profunda ingrijorare in legatura cu lansarea de catre Republica Populara Democrata Coreeana a unui satelit, in ciuda mesajelor de indemn la retinere transmise de catre comunitatea internationala, si indeosebi de statele din zona, dupa anuntul facut de Phenian la 16 martie 2012”, se arata intr-un comunicat al Ministerului roman de Externe.
MAE roman aminteste ca lansarea rachetei purtatoare a satelitului nord-coreean constituie o incalcare a Rezolutiei 1874 din 2009 a Consiliului de Securitate al ONU, prin care se interzice Coreei de Nord sa efectueze orice lansare care foloseste tehnologia rachetelor balistice.
„Totodata, lansarea are un impact negativ asupra stabilitatii regionale, pacii si securitatii in regiune si in lume si este de natura sa afecteze procesul de solutionare a dosarului nuclear nord-coreean. Este in interesul stabilitatii regionale si, in mod direct, al RPD Coreene, ca Phenianul sa se abtina de la alte actiuni care conduc la escaladarea tensiunii in Peninsula Coreeana”, considera Ministerul roman de Externe.
Racheta lansata de Coreea de Nord este o „racheta Taepodong-2”, o racheta balistica intercontinentala cu o raza de 6.000 pana la 9.000 de kilometri, a anuntat joi Comandamentul de Aparare aeriana nord-american (NORAD), transmite AFP.
„Sistemele americane au detectat si urmarit lansarea unei rachete nord-coreene Taepodong-2 la 18:39 (01:39, ora Romaniei)”, afirma NORAD intr-un comunicat.
Prima parte a rachetei a cazut in mare la 165 de kilometri la vest de Seul, in Marea Galbena. Cea de-a doua si de-a treia parte a rachetei „nu au functionat”, apreciaza NORAD si ramasitele au cazut si ele in mare.
„In niciun moment, racheta sau ramasitele sale nu au constituit o amenintare”, conform comandamentului american.
Racheta Taepodong-2 este o racheta balistica intercontinentala (ICBM) pe care Coreea de Nord incearca sa o puna la punct, fiind deja testata in iulie 2006 si aprilie 2009.
Aceasta dispune de o raza de 6.000 pana la 9.000 de kilometri conform Institutului Clairemont, un think tank specializat in amenintarea balistica. Comunitatea internationala se teme ca Phenianul cauta sa ii ataseze o focoasa nucleara.
Phenianul a prezentat lansarea acestei rachete ca avand un scop civil vizand plasarea pe orbita a unui satelit de observare. Statele Unite si aliatii sai, japonezi si sud-coreeni in special, au denuntat in repetate randuri aceasta tentativa ca fiind un test cu racheta balistica.
Sursa: Mediafax