Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor, a declarat marti ca, din punct de vedere tehnic, Romania este pregatita sa faca rapid tranzitia la televiziunea digitala terestra, iar acest proces ar urma sa se produca in cateva luni, in functie de mai multe acte normative noi care sunt in curs de avizare. Vreme a fost prezent la International Digital Forum 2011, un eveniment dedicat industriei televiziunii digitale, care se desfasoara marti si miercuri la Bucuresti.
In acest context, Valerian Vreme a spus ca, din punct de vedere tehnic, Romania este pregatita sa faca trecerea la televiziunea digitala terestra, insa aceasta depinde de aprobarea unor acte normative pe care Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale le-a elaborat si care, in prezent, sunt in curs de avizare la diverse ministere.
„Romania este pregatita sa faca o tranzitie rapida, dar trebuie sa asteptam cadrul legal. A mai fost o strategie care a fost modificata, am purtat discutii/ negocieri la fiecare institutie implicata (in procesul de tranzitie la tehnologia digitala, n.r.). Din punct de vedere al calendarului, in functie de avizele pe care le luam de la celelalte ministere, suntem pregatiti ca, in cateva luni, sa facem aceasta tranzitie”, a spus Valerian Vreme.
Vreme nu a precizat care sunt actele normative aflate in curs de avizare.
Totusi, declaratiile lui Valerian Vreme vin dupa ce, in luna mai a acestui an, Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, a declarat ca tranzitia la televiziunea digitala terestra dureaza mai mult decat si-ar fi dorit autoritatea, precizand insa ca, la momentul respectiv, erau pe circuitul de avizare doua proiecte de acte normative prin care ar putea fi demarat procesul.
Astfel, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Comunicatiilor, facut public pe 6 martie, Guvernul vrea sa acorde sase licente de televiziune digitala terestra, din care una va trebui sa asigure o acoperire de 60% din populatie si 50% din teritoriu, pana la 31 martie 2012.
Potrivit respectivului proiect de act normativ, un multiplex va fi acordat inainte de 1 ianuarie 2013, urmatoarele trei, dupa 1 ianuarie 2013, iar ultimul, dupa 17 iunie 2015, odata cu incetarea completa a emisiilor de televiziune analogice, se precizeaza in proiectul de act normativ. Celelalte cinci licente vor fi acordate prin selectie competitiva organizata de ANCOM, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune, se mai spunea in proiectul respectiv de HG.
Pe de alta parte, SRTv ar urma sa primeasca una din cele sase licente care vor fi acordate pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta care modifica Legea audiovizualului, avizat favorabil, in 10 martie, de CNA.
In august 2010, prin HG 833/2010, Executivul a decis sa amane cu trei ani, pana la 1 ianuarie 2015, data incetarii transmisiei analogice de televiziune, decizia fiind justificata prin scutirea cetatenilor de a-si achizitiona noi echipamente in perioada de criza si asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori.
Aceasta hotarare a fost luata de Guvern, desi Romania se angajase in fata Uniunii Europene sa finalizeze procesul de tranzitie la televiziunea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012.
Adoptarea HG 833/2010 a facut ANCOM sa anuleze licitatia pe care o demarase pentru a acorda primele doua licente de TV digitala (multiplexuri).
Totodata, ANCOM a restituit celor sapte companii interesate de operarea primelor doua licente de televiziune digitala sumele pentru caietele de sarcini, achitate in cadrul licitatiei.
Caietele de sarcini pentru cele doua licente de TV digitala fusesera achizitionate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG si General Satellite Sofia.
ANCOM este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii si incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura.
International Digital Forum 2011 se desfasoara marti si miercuri, la Bucuresti, la eveniment fiind asteptati premierul Emil Boc si reprezentanti ai companiilor de telecomunicatii si ai televiziunilor. Ajuns la a doua editie, International Digital Forum reuneste oficiali europeni si romani, autoritati de reglementare, televiziuni si producatori de echipamente, retaileri, precum si reprezentanti ai consumatorilor, pentru o incursiune in industria televiziunii digitale, cu o atentie deosebita asupra viitorului multiplatforma al acestei tehnologii.
International Digital Forum 2011 este organizat de Asociatia pentru Comunicatii Digitale (ACD), in cooperare cu Grayling, companie de consultanta in comunicare la nivel global. Fondata in anul 2009, Asociatia pentru Comunicatii Digitale este principalul for independent consacrat promovarii tehnologiilor digitale in Romania si in special a tranzitiei la serviciile de televiziune digitala terestra.
Sursa: Mediafax