Vezi VIDEO
O tehnica noua de depistare a cancerului, numita imunohistochimie, se foloseste de aproximativ o luna si la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare. Aceasta metoda, utilizata in lume de ani buni, permite o foarte mare precizie in stabilirea tipului de cancer, dar si a evolutiei bolii.
De aproximativ o luna, la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare, se utilizeaza o tehnica noua de determinare a cancerului, numita imunohistochimie. Potrivit medicului primar de anatomopatologie, Gabriel Matei, metoda permite o diagnosticare a tipului de cancer cu o foarte mare precizie, permitand, de asemenea, o prognosticare a evolutiei bolii.
„Este o metoda care se bazeaza pe reactia de cuplare dintre un anticorp extern pe care-l aducem si antigen sau structurile din tesutul pe care-l examinam. Asta ne permite sa dam diagnostice cu o acuratete mult mai mare si sa stabilim, totodata, prognosticul evolutiv, mai ales in cadrul bolilor tumorale, tumorilor maligne. Putem depista, totodata, gradul de evolutie a bolii, a spus el.
Gabriel Matei a explicat ca metoda se foloseste in lume de mai bine de 20 de ani, insa in tara este utilizata de mai putin de 10 ani.
Costurile foarte ridicate nu au permis folosirea pana acum a acestei metode de depistare a cancerului in spitalul baimarean. „Un kit de anticorpi care in paranteza fie spus inseamna cam 0,5-1 mililitru, poate sa ajunga si pana la 1000 de euro ca si pret, dar costul fiind prohibitiv nu ne-a permis pana acuma sa folosim metoda si la noi. Un kit de un mililitru poate ajunge undeva la 100 de determinari putem sa realizam”, a aratat medicul Gabriel Matei.
Potrivit medicului specialist, imunohistochimia va duce si la reducerea costurilor tratamentului. „Daca nu stim ca tumora respectiva exprima un anumit tip de antigen care va fi susceptibil de a fi tratat cu un anticorp monoclonal ca terapie, atunci folosim tratamentul cumva «la nimereala» si costurile sunt foarte mari. Din aceasta cauza, avem nevoie sa stabilim statusul antigenic al tumorii”, a explicat Gabriel Matei.
Potrivit specialistilor, imunohistochimia este o metodă de analiza şi identificare a tipurilor de celule cu caracter obligatoriu pe baza de anticorpi la componentele specifice ale celulei. Este folosita pentru diagnosticarea tipului de cancer si pentru a determina prognosticul evolutiei bolii. Necesita o mostra de tesut de la o biopsie, o proba de sange ori maduva osoasa. La microscop, anticorpii folositi se vor lega de antigenii din celulele canceroase, pe care ii vor colora.
Potrivit statisticii Directiei de Sanatate Publica Maramures, cea mai frecventa forma de cancer in judet este cel pulmonar, in anul 2009 fiind inregistrate in judet 202 de noi cazuri.
Cresteri alarmante insa s-au inregistrat la cancerul de piele, unde in anul 2007 au fost depistate 29 de noi cazuri, in 2008, 83, iar in 2009, 80 de cazuri.
Sursa: Angela Sabau