Vezi VIDEO
Actorii Teatrului Masca din Bucuresti au facut un adevarat maraton in ultima zi a festivalului baimarean „Exceptio”. In ideea de a oferi o experienta teatrala aparte, acestia au venit cu nu mai putin de trei spectacole. Una dintre cele mai apreciate reprezentatii a fost „Cosarii”. Actorii pe picioroange au atras toate privirile celor care s-au aflat in dupa-amiaza zilei de ieri, 28 iunie, in Centrul Vechi al municipiului si au fost subiectul principal al trecatorilor care au vrut sa imortalizeze momentul. Spectacole de strada realizate in tehnica statuilor vivante nu mai sunt o noutate pentru baimareni. Introducerea le-a fost facuta de actorii Teatrului Masca, ce si-au experimat dorinta de a-i face pe cat mai multi dintre romani sa indrageasca acest tip de reprezentatii. Spectacolul cu care invitatii au vrut sa sparga gheata a fost “Cosarii”, realizat special pentru cea de-a treia editie a Festivalului International de Statui Vivante. Alegerea a fost una norocoasa, pentru ca actorii pe picioroange, imbracati in cosari, au fost indragiti instant atat de cei mici, cat si de cei mai in varsta.
„E o experienta la inaltime, cel putin in cazul meu, avand 1,60 metri si ajungand la 3 metri e foarte frumos. Una dintre reguli trebui sa fie increderea. Trebuie sa fii sigur pe ceea ce faci, sa nu iti fie teama de faptul ca vei cadea, pentru ca tocmai atunci o vei face. Eu a trebuit sa cad de doua ori ca sa imi inving teama”, a marturisit actorul Alexandru Floroiu.
A urmat „Canarul Albastru”, un spectacol dinamic cu foarte multe elemente venite din zona acrobatiei, jongleriei si a dansului, care a fost jucat in sala mare a Teatrului Municipal. “Commedia dell` arte implica aproape toate genurile si metodele invatate. Sa joci intr-un asemenea spectacol inseamna sa te depasesti pe tine ca actor”, a spus actrita Georgiana Vratiu.
„Se spune ca acesti canari erau folositi de mineri. Erau dusi in mina sa se vada daca sunt gaze toxice si daca se intorceau de acolo albastri si morti inseamna ca acolo erau gaze. Asa si acest spectacol. Pentru mine a fost o experienta. Am trecut cu el prin toate lucrurile prin care poate sa treaca un student la actorie”, a explicat actorul Sebastian Ghita.
Finalul a fost unul la fel de spectaculos si a avut loc seara tarziu. Cei de la Teatrul Masca au prezentat in zona istorica a Baii Mari „Fuga de Bach”, un eseu teatral care vorbeste despre conditia omului contemporan obligat sa alerge continuu pentru a-si castiga existenta. In jur de zece statui vivante s-au miscat in slow motion pe muzica celebrului compozitor, invitandu-i pe cei prezenti la cateva momente de meditatie.
„Fuga de Bach aduce in fata spectatorilor tipologii diferite ale oamenilor prinsi de o vreme rea. Acompaniata de muzica extraordinar de frumoasa de Bach, aceasta fuga face ca spectatorul sa se regaseasca in personajele pe care noi le propunem pe parcursul celor 25 de minute”, a spus Mihai Hurduc.
Festivalul de teatru de strada, studio si spatii neconventionale „Exceptio” s-a desfasurat in Baia Mare pe parcursul a patru zile, fiind pentru prima data cand un astfel de eveniment a fost organizat in Maramures.
Sursa: Diana Grad