Procese pe banda rulanta are Prefectura Maramures cu proprietarii de autoturisme care au cerut in instanta anularea taxei auto. In prezent, peste 750 de dosare sunt pe rol la judecatorie, insa sansele maramuresenilor de recuperare a banilor platiti statului in momentul inmatricularii autoturismelor sunt tot mai mici. Magistratii amana pronuntarea sentintelor dupa ce Ministerul Mediului a aratat ca inclusiv forurile europene au recunoscut legalitatea taxei.
Taxa de poluare auto a crescut, de la 1 ianuarie, in medie, cu 45-50%, in functie de vechime si puterea masinii. Modificarile taxei auto au dus si la aplicarea acesteia pentru masinile Euro 5. Proprietarii de autovehicule fac tot ce pot pentru a evita plata ei, astfel incat cateva sute de maramureseni s-au adresat instantei de judecata fie pentru a-si recupera banii platiti pentru taxa de poluare, fie pentru nu a mai plati aceasta taxa.
“La nivelul Institutiei Prefectului au fost depuse in cadrul Serviciului Public de Permise si Inmatriculari a Vehiculelor peste 750 de cereri de restituire a taxei de prima inmatriculare. In situatia in care acest demers se face doar in instanta, momentan sunt 750 de procese pe rol”, a precizat Dan Buca, purtator de cuvant al Prefecturii Maramures, institutie care are in subordine acest serviciu.
Pana la finalul anului trecut, sentintele in cazul acestor procese au fost pronuntate in favoarea petentilor, insa din ianuarie situatia s-a schimbat radical. Problemele au aparut ca urmare a declaratiei ministrului Laszlo Borbely, care a spus ca taxa de poluare este legala pentru ca unul dintre procese a ajuns la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, iar aceasta a cerut parerea unui avocat specializat in taxe si impozite care a dat dreptate statului. Juristii cred ca declaratia i-a determinat pe judecatori sa nu mai fie de acord cu restituirea banilor.
“Instanta de fond a inceput sa respinga aceste actiuni. Sigur, in prezent sesizam o tentinda de tergiversare pe aceste dosare, intrucat exista foarte multe discutii in contradictriu cu privire la taxa de poluare in temeiul ordonantei 50/2008”, a declarat Cosmin Salajean, consilier juridic.
Avocatii celor care au dat in judecata statul pentru recuperarea sau anularea taxei de poluare sustin in continuare ca aceasta este neconstitutionala si discriminatorie. “Este evident discriminatorie pentru simplul fapt ca importand o masina din afara tarii esti obligat sa platesti o taxa exagerat de mare raportat la valoarea masinii, in timp ce un cumparator care achizitioneaza o masina din tara la inmatriculare nu are obligatia sa plateasca niciun fel de taxa”, a completat Cosmin Salajean.
Statul tine cu dintii de taxa de poluare, mai ales ca fondurile provenite din colectarea taxei pe poluare constituie peste 80% din sursa de venit a Administratiei Fondului pentru Mediu, care finanteaza programul Rabla.
Sursa: Calin Dragomir