Taxa auto de prima inmatriculare nu va fi eliminata, urmand sa fie modificate doar anumite aspecte tehnice, in conformitate cu exigentele Comisiei Europene, a declarat, marti, premierul Calin Popescu-Tariceanu. Seful executivului a subliniat ca aceste schimbari vizeaza doar corelarea valorii in vama a automobilului cu valoarea lui reziduala, iar taxa ramane un instrument important de reducere a poluarii.
Ministrul Economiei si Finantelor, aflat la Bruxelles pentru reuniunea ministrilor de Finante din UE – Ecofin, se intalneste, marti, cu comisarul european pentru impozitare si uniune vamala, Laszlo Kovacs, cu care va discuta problema taxei auto.
Comisia Europeana a declansat, recent, a doua etapa a procedurii de infringement (incalcare a Tratatului CE) impotriva Romaniei din cauza taxei auto, despre care expertii europeni afirma ca este discriminatorie in special in ceea ce priveste impozitarea masinilor second-hand din import si a celor autohtone.
Taxa de prima inmatriculare auto a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, iar Ministerul Finantelor a estimat ca veniturile generate de aceasta taxa vor depasi 220 milioane euro in acest an.
Guvernul a adoptat, in aprilie, modificarile modului de calcul a taxei de prima inmatriculare, potrivit carora cuantumul taxei va scadea pe masura ce varsta masinii creste.
Grila orientativa propusa de Ministerul Economiei si Finantelor in luna aprilie pentru taxa auto prevede reducerea la jumatate a taxei pentru masinile non-euro vechi de 20 de ani, cu o capacitate de 1.600 cmc, in timp ce pentru un autoturism de 3001 cmc, vechi de 15-16 ani, taxa se reduce cu mai mult de trei ori. Pe de alta parte, taxa ramane neschimbata pentru autoturismele noi, Euro 4, cu capacitati cuprinse intre 1400 – 3000 cmc.
In prezent, taxa de prima inmatriculare variaza, in functie de vechimea masinii, gradul de poluare si capacitatea cilindrica, intre 160 si 8.600 de euro, potrivit calculatorului afisat pe pagina de internet a Ministerului Finantelor. O taxa similara se aplica si in alte 16 state membre ale Uniunii Europene.
Foto: (c) eMM.ro
Sursa: Rompres
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult