Vezi VIDEO
Daca sunteti in cautarea unui martisor deosebit, Biblioteca Judeteana din Baia Mare este locul de unde il puteti achizitiona. Astazi, 25 februarie, a inceput cea de a treia editie a Targului de Martisoare, in cadrul caruia 25 de artisti plastici din mai multe judete ale tarii expun sute de obiecte confectionate manual, ca o alternativa de Martisor la kitsch-urile care se vand pe strada in aceste zile.
Pana in 2 martie, baimarenii iubitori de arta pot sa aleaga, pentru mame, iubite, sotii sau prietene, martisoare traditionale, realizate manual de catre 25 de artisti din tara. Targul de Martisoare deschis astazi la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare isi propune sa ofere o alternativa kitsch-ului de bazar si sa educe publicul baimarean.
“Ne dorim o cultivare a publicului in directia artei, adica nu doar sa acuzam oamenii ca iubesc kitsch-ul, ci sa il invatam sa faca diferenta. Acesta este un prim pas sa invatam omul sa cumpere o lucrare dintr-o galerie de arta si nu dintr-un bazar de exemplu”, a precizat Ileana Danci Horoba, organizatoarea Targului de Martisoare.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Martisoarele sunt confectionate din diferite materiale, cum ar fi lemn, panusi sau textile. Pe simeze pot fi vazute flori realizate cu croseta, cani din ceramica, papusi in portul morosan sau masti traditionale, toate la dimensiunile miniaturale ale martisoarelor. Preturile sunt pe masura oricarui buzunar. Cel mai ieftin simbol al primaverii se vinde la 5 lei, dar sunt si martisoare cu 25 lei.
“Sunt usor de confectionat, cel putin pentru mine. Intr-o zi fac cam zece bucati. Eu sunt obisnuita deja cu acul si cu ata”, a precizat Gizella Turcan, una dintre artizanele din Sighetu Marmatiei.
Inaugurarea Targului de Martisoare a fost marcata printr-un spectacol de cantece, poezii si dansuri. Micutii din corul “Prichindeii” al Liceului de Muzica de Baia Mare au prezentat un moment artistic, dar publicul a putut vedea si dansuri si cantece populare. Manifestarea s-a incheiat cu o parada de moda inedita, intitulata “Martisoare vii”, in cadrul careia 29 de copii de la o gradinita din Baia Mare au defilat in tricouri pe care erau imprimate desenele micului artist Markus Peride.
Sursa: Calin Dragomir