Vezi VIDEO
Ingerasi, globuri din margele si clopotei pot fi cumparate de la mesterii populari care participa la Targul de Craciun deschis astazi la Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare. Pana la sarbatoarea Nasterii Domnului, cei care vor trece pragul targului pot gasi podoabe pentru pomul de iarna sau produse traditionale pe care le pot face cadou celor dragi.
La Targul de Craciun expun 30 de creatori populari, care prezinta obiecte din ceramica, coronite din brad, icoane sculptate in lemn sau traistute si camasi populare. In prima zi, putini baimareni s-au grabit sa vada oferta, insa organizatorii se asteapta ca numarul vizitatorilor sa creasca. Mesterii spun ca au constatat o reintoarcere la traditie, oamenii cautand tot mai des produse traditionale.
Claudia Koseghi, unul dintre mesterii populari prezenti la targ, a declarat ca imediat ce lumea va afla de manifestare va exista si un aflux de oameni la muzeu. “Inceputul e promitator. Am expus aici niste produse din ceramica. Avem niste fluierase. Le facem pentru copii, mai ales, dar si adultii le cumpara. Acum, parca s-a intors putin lumea si incearca sa mearga mai mult pe latura asta orginala. Se gandesc nu doar la plasticuri si la tot felul de chinezarii”, a spus Claudia Koseghi.
Preturile sunt si ele accesibile, cumparatorii gasind la targ produse de la 5 lei si pana la cateva sute, in functie de obiectul dorit. Un alt mester popular, Vasile Filip, s-a prezentat cu linguri din lemn. “Cumpara. Nu toti, pentru ca unii zic: «Cu lingura de lemn sa manc?» Dar, e mai sanatosa lingura de lemn. Cele mai bune linguri se fac din soc si din paltin. Astea sunt lingurile cele mai tari si mai rezistente, si mai frumoase”, a spus mesterul, care a spus ca, in ciuda ofertei variate din magazine, exista numeroase femei care prefera marfa sa.
Nu doar preturile reduse, ci si reintoarcerea la traditie fac sa aiba cautare produsele mesterilor populari. Ana Metenti a declarat ca ”usor, usor, lumea se intoarce inapoi”, pentru ca in tot mai multe case sunt amenjate camere dupa ”moda veche”.
”Va spun, nu din intamplare, ci din caz real, eu mai execut si perdele rustice si, din cand in cand, mai am cate o comanda. Nu numai perdele, dar observ ca doresc si cateva covorase, acolo intr-un colt… Nu pot sa zic ca toata lumea isi aranjeaza casa in stil traditional, dar macar o camera sa stiti ca se aranjeaza. Se intorc incet la traditia. Si nu numai aranjamentele, ci si nuntile. Mai nou, mirii vin sa-si faca poze in muzeul nostru taranesc”, a spus femeia.
Targul de Craciun va fi deschis in fiecare zi, intre orele 9.00 si 16.00, inclusiv sambata si duminica pana in 23 decembrie. Conform etnografului Janeta Ciocan, targul va putea fi vizitat si in 1 decembrie.
Sursa: Camelia Tocaci