Manastirea de la Rohia a fost plina si in noaptea de Inviere, credinciosi veniti nu doar din zona Lapusului, si chiar din Baia Mare ori de la si mai mare departare fiind prezenti la slujba speciala. Peste o mie de credinciosi au urcat la Manastirea ”Sfanta Ana” pentru a lua Lumina Sfanta a Invierii si au stat rabdatori pana la final, indurand un frig patrunzator. De la slujba nu au lipsit turistii, romani sau straini, dar nici politicienii locului.
Si celelalte biserici din Maramures au fost pline de credinciosi, printre care si numerosi copii, veniti sa asiste la anuntul invierii Domnului. Prezenta in numar mare a maramuresenilor la slujbele de Paste a dovedit cat de mult conteaza sarbatoarea in aceasta parte a tarii, unde traditiile pascale se pastreaza cu sfintenie.
De altfel, in aproape toate gospodariile de pe masa de Paste nu lipseste pasca, care este pregatita cu grija in Sambata Mare si care in aceste zile inlocuieste painea. In satele de pe Valea Izei, pasca este pregatita de vaduve, dupa cum a povestit Gafia Ilie, o batrana din Sieu al carei sot a murit in urma cu cativa ani.
”Inca de dimineata punem aluatul la dospit. Dupa cateva ore incepem sa facem pasca. Reteta nu v-o pot spune. O stim doar noi, vaduvele. Cand o punem in tepse (n.r. – tava) o ungem cu galbenus de ou si o punem la cuptor. Acolo sta cam o ora si jumatate, pana este gata. In Noaptea de Inviere o ducem la biserica pentru a fi sfintita”, a spus maramureseanca.
Lelea Gafia a mai spus ca preparatele din carne de porc nu lipsesc de pe masa de Paste, chiar daca traditia presupune gatirea unui miel. Ea a povestit ca la Sieu a inceput sa se prepare carne din miel mai mult pentru turisti, pentru ca localnicii prefera carnatul, sunca, slanina in saramura, branzoicile si cozonacul cu nuca.
Sursa: Vasile Dale
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult